De materniteiten van AZG
Een derde van de baby’s geboren in de provincie Khost ziet het levenslicht in de materniteit van AZG, waar de teams zich concentreren op complexe bevallingen en proberen de moedersterfte, die nog steeds veel te hoog is, naar beneden te krijgen.
In het oosten van Kaboel, in het Ahmad Shah Baba ziekenhuis, bestaat het team van AZG uit 191 gekwalificeerde Afghaanse en buitenlandse professionals. Ze runnen er een spoeddienst, een operatiekwartier, een polikliniek, een materniteit en een tbc-raadpleging. AZG doet er jaarlijks bijna 1.000 chirurgische ingrepen, 15.000 bevallingen en 10.000 prenatale raadplegingen.
In dezelfde logica heeft AZG eind 2014 een materniteit geopend in het Dasht-e-Barchiziekenhuis, in het westen van Kaboel. Dit gebied telt meer dan een miljoen inwoners, maar het heeft slechts één ziekenhuis en 3 openbare gezondheidscentra.
Kara Blackburn is een Australische vroedvrouw. Ze komt het project voor vroedkundige spoedzorg en neonatale zorg in het ziekenhuis evalueren. "De Hazara, een bevolkingsgroep over wie AZG zich hier ontfermt, is economisch erg kwetsbaar. Ze leven al zeer lang in de rand van de samenleving en werden verjaagd uit hun gebied van oorsprong door de vele jaren van conflict.
We bieden gratis gespecialiseerde en kwaliteitsvolle zorg aan moeders en hun baby’s. Dat is algemeen geweten, de mond-tot-mondreclame doet haar werk. In de laatste 24 uur van mijn bezoek heeft het team 60 bevallingen begeleid: dat is een enorm aantal, voor eender welk ziekenhuis! Nochtans bleef iedereen degelijke zorg bieden, aan een hoog tempo. Ik was onder de indruk. Het ziekenhuis waar ik werk in Australië zou moeite hebben om die aantallen bij te benen!
Als referentiecentrum doen we zowel de bevallingen en de zwangerschappen die probleemloos verlopen als de zware risicozwangerschappen en -bevallingen. Het is dus essentieel om een dienst voor vroedkundige spoedzorg te hebben."
Fatima Nawrozi is verpleegkundige. Ze werkt in de neonatale eenheid. "Ik houd me vooral bezig met de pasgeborenen die gereanimeerd moeten worden. De moeilijkste gevallen zijn de prematuurtjes die we van zeer dichtbij moeten opvolgen, wat tijdrovend is. Dat is ook het geval voor borelingen met zuurstoftekort. Ze hebben vaak stuiptrekkingen en hebben zowel behoefte aan zuurstof als aan een behandeling tegen hypoglycemie (te lage suikerspiegel, red.). Als een baby genezen is of een zieke pasgeborene goed reageert op de behandeling, geeft dat veel voldoening. De gemeenschap vertrouwt ons. De mensen weten dat hun baby’s bij ons gratis kwaliteitsvolle zorg krijgen. We zijn neutraal, we zijn zonder grenzen, we behandelen iedereen."
Terug naar het dossier "AZG aan het bed van Afghaanse vrouwen en pasgeborenen"