De laatste updates uit Goma: we helpen de slachtoffers van de vulkaanuitbarsting in Goma, Sake en Rutshuru
Na de uitbarsting van de vulkaan Nyiragongo op 22 mei nabij de Congolese stad Goma hebben honderdduizenden mensen de stad moeten verlaten. In Goma zelf, in de provincie Noord-Kivu, zitten meer dan een half miljoen mensen zonder drinkbaar water. Onze teams schieten in actie, maar ook andere humanitaire organisaties moeten dringend hulp bieden aan de slachtoffers van de vulkaanuitbarsting.
Vrees voor uitbraak van cholera
"We helpen de ontheemden in hun onmiddellijke behoeften, maar dat is niet genoeg", is Magali Roudaut, landcoördinator van D.R. Congo, duidelijk. "Er moet dringend voor meer schoon water worden gezorgd; cholera breekt vaak uit in dit gebied. Een nieuwe, grote uitbraak is nu de eerste dreiging voor de mensen op de been en de gastgemeenschappen die ze opvangen."
Steun van andere organisaties nodig
"Er zijn nog steeds dringende behoeften waaraan niks wordt gedaan, zoals voedselbedeling, latrines, opvang, dekens en jerrycans voor water voorzien", zegt Roudaut. "We vragen dringend om steun van andere humanitaire organisaties om deze mensen bij te staan."
500.000 mensen zonder drinkbaar water
Tot dusver zijn er volgens de UN 31 doden gerapporteerd, direct of indirect het gevolg van de uitbarsting. Verschillende gebouwen zijn zwaar beschadigd of ingestort, ook zorgfaciliteiten en water- en elektriciteitsvoorziening in sommige delen van de stad zijn geraakt. Meer dan 500.000 mensen hebben geen toegang meer tot drinkwater, aangezien het hoofdreservoir van Goma en de leidingen tijdens de uitbarsting werden beschadigd.
400.000 mensen op de vlucht
Goma werd intussen gedeeltelijk geëvacueerd. Ongeveer 400.000 mensen zijn ontheemd en zijn op de vlucht geslagen uit angst voor een nieuwe uitbarsting. "We zien een massa’s mensen die Goma verlaten," zegt Roudaut. "Ze gaan met de auto of te voet naar Sake, een stad 25 kilometer ten westen van Goma, maar ook naar Rutshuru en Minova, of per boot naar Bukavu."
Onze teams in Sake: we helpen tussen 100.000 en 180.000 mensen
Onze teams in de regio staan momenteel de ontheemden bij in Sake. Daar hebben tussen 100.000 en 180.000 mensen zich verzameld in kerken, scholen, moskeeën en op straat. Iedereen is er op zoek naar voedsel, water, onderdak en gezondheidszorg.
Inzetten op de preventie van cholera
We concentreren ons ook op het voorkomen van de verspreiding van cholera en het behandelen van patiënten met de ziekte. Onze teams runnen een choleracentrum, houden epidemiologisch toezicht en zorgen voor drinkwater. Momenteel kunnen we 125.000 liter drinkbaar water aanbieden. Dat kan nog bijgevuld worden door vrachtwagen, afhankelijk van het dagelijkse verbruik van de mensen.
Meer dan 200 medische consultaties op één dag
We verlenen ook medische zorg aan slachtoffers die in onze gezondheidscentra en ziekenhuizen toekomen. Onze teams hebben alleen al op de eerste dag van onze noodhulp in Sake 202 medische consultaties gegeven. Drie mensen zijn in het choleracentrum opgenomen met vermoedelijke cholera, maar alle testresultaten waren negatief. Het risico van cholera voor de mensen in Sake blijft evenwel groot.
Spoedafdeling en latrines in Goma
Onze teams in Goma werken ook aan betere levensomstandigheden. We bouwen latrines voor de ontheemden en hebben matrassen geschonken aan het provinciale ziekenhuis van Goma. Op de weg tussen Goma en Rutshuru steunen we de bestaande klinieken. Op ongeveer 6 km van de lavastroom hebben we een extra spoedafdeling opgezet.
Verkeersongevallen en vergiftiging in Rutshuru
In Rutshuru, ook in Noord-Kivu, zijn ongeveer 25.000 ontheemden aangekomen. Daar ondersteunen onze teams het ziekenhuis en twee gezondheidscentra. We bieden er basisgezondheidszorg en verwijzen patiënten met complexe aandoeningen of verwondingen door naar het ziekenhuis van Rutshuru. De meeste medische noodgevallen houden verband met verkeersongevallen in de drukke chaos, maar ook met gevallen van vergiftiging door vulkanische gassen. Sommige mensen hebben symptomen gemeld zoals hoofdpijn, pijnlijke ogen en ademhalingsproblemen.