Sociale media

Open the menu

Breekpunt op de Griekse eilanden bereikt

Met de recente influx van nieuwe vluchtelingen die via de Griekse eilanden veiligheid zoeken in Europa, zijn de afgelopen dagen de spanningen op de Griekse eilanden en het vasteland toegenomen. Deze spanningen hebben geleid tot enkele trieste dieptepunten: een kind van vier is omgekomen toen een boot voor de kust van Lesbos kapseisde, mensen werden bestookt met traangas aan de landsgrenzen en de Griekse kustwacht vuurde schoten af op een vluchtelingenboot in plaats van hen te helpen.

Rellen breken uit, wegversperringen worden opgetrokken en hulpverleners worden zelfs aangevallen. Mensen in nood krijgen nu geen kritieke hulp meer omdat de teams van Artsen Zonder Grenzen en andere organisaties hun activiteiten hebben moeten beperken uit veiligheidsoverwegingen. De Griekse regering en de Europese Unie moeten onmiddellijk actie ondernemen om de situatie te de-escaleren.

In het vluchtelingenkamp van Vathy, op het Griekse eiland Samos, leven 7.300 mensen in een kamp dat is ontworpen voor 650. Ongeveer 2.500 kinderen leven er in erbarmelijke omstandigheden. © Anna Pantelia, november 2019.
In het vluchtelingenkamp van Vathy, op het Griekse eiland Samos, leven 7.300 mensen in een kamp dat is ontworpen voor 650. Onder meer 2.500 kinderen zitten er vast in mensonwaardige omstandigheden. © Anna Pantelia, november 2019.

Echte noodsituatie aanpakken: mensen moeten geëvacueerd worden

40.000 mensen zitten vast op de Griekse eilanden. De situatie voor zowel asielzoekers als lokale gemeenschappen is op een breekpunt gekomen. Beiden worden in de steek zijn gelaten door de EU-Turkijedeal. Het afschrikbeleid van de Europa verkiest al 4 jaar lang politieke winst boven mensenlevens.

De noodmaatregelen die door de Griekse regering zijn aangekondigd zullen verwoestende gevolgen hebben. Zij zullen het recht om bescherming te eisen opheffen en hebben als doel om de mensen terug te pushen naar Turkije. Dit zal alleen maar leiden tot meer chaos, doden op zee, escalerend geweld en een nog grotere humanitaire ramp.

De EU-lidstaten moeten de echte noodsituatie aanpakken: mensen van de eilanden naar de EU-landen evacueren, een asielsysteem afleveren dat werkt en mensen niet langer gevangenzetten in afschuwelijke omstandigheden.