Sociale media

  • NL
Open the menu

AZG vreest gedwongen terugkeer van migranten naar Libië


Tussen mei en oktober 2009 zagen teams van AZG nog geen 200 migranten aankomen op Lampedusa. AZG is bezorgd over het lot van de mensen in Italië niet aan land mogen.


De medewerkers van AZG in Italië melden dat tussen mei en oktober 2008 meer dan 21.000 migranten en vluchtelingen op het eiland aanmeerden, na een gevaarlijke tocht over de Middellandse Zee. Het nieuwe beleid van de Italiaanse regering om de toestroom van migranten in te dijken, heeft geleid tot een scherpe daling van het aantal migranten en vluchtelingen dat per boot in Lampedusa, Italië, arriveert. Daarom trekt Artsen Zonder Grenzen haar team terug van het eiland.

Sinds het nieuwe beleid eerder dit jaar van kracht werd, werden naar verluidt verschillende boten met migranten op volle zee onderschept en gedwongen om naar Libië terug te keren. De eerste door de Italiaanse regering aangekondigde “gedwongen terugkeer” had plaats in mei van dit jaar. De migranten wordt de mogelijkheid ontzegd om in Europa aan land te gaan en de broodnodige humanitaire bijstand te krijgen. Zo worden ze een tweede keer blootgesteld aan het geweld en misbruik dat ze moesten ondergaan toen ze Italië probeerden te bereiken. 

“We horen vaak vreselijke verhalen van onze patiënten, over wat ze tijdens hun reis allemaal hebben meegemaakt. Ze zijn door de woestijn getrokken, werden zonder eten of water opgesloten in gevangenissen, ze werden mishandeld en geslagen, en de vrouwen werden verkracht." "Ze gaan door een ware hel voordat ze eindelijk een boot vinden die hen naar Italië of Malta brengt. Nu worden ze dus teruggestuurd, moeten ze deze hele nachtmerrie herbeleven. Dit is een enorme bedreiging voor hun gezondheid, zelfs hun leven staat op het spel”, aldus Antonio Virgilio, AZG-landverantwoordelijke in Italië en Malta.

Lampedusa is al jaren de gebruikelijke eindhaven voor migranten en vluchtelingen die de Middellandse Zee oversteken. AZG biedt sinds 2002 medische verzorging aan de mensen die op het eiland aankomen. Bij hun aankomst hebben ze vaak osteo-musculaire klachten, ze hebben brandwonden door de blootstelling aan de zon en brandstof, ze zijn uitgedroogd na deze gevaarlijke overtocht op zee. Velen van hen zijn getraumatiseerd door de reis. Er nemen ook steeds meer kinderen en zwangere vrouwen, die een uitzonderlijk risico lopen, deel aan de reis. In 2008 was één op de tien vrouwen die onze teams behandelden zwanger. 

Alleen al in 2008 bood AZG medische bijstand aan meer dan 1.400 migranten en vluchtelingen die bij hun aankomst in de haven van Lampedusa dringend hulp nodig hadden. De meeste mensen die AZG behandelt, komen uit Afrika ten zuiden van de Sahara. Een derde is afkomstig uit Oost-Afrika, waaronder Somalië en Eritrea. Ze ondergaan deze lange en zware tocht, omdat ze conflicten, ontberingen of grootschalige schendingen van de mensenrechten willen ontvluchten. Gedurende de reis zijn ze vaak het slachtoffer van mishandeling, geweld en zelfs verkrachting.  Sinds mei 2009 heeft AZG echter nog niet eens 160 patiënten bijgestaan.

Als antwoord op het verontrustend lage aantal aankomsten van migranten, trekt AZG haar teams terug uit Lampedusa. “We kregen meldingen binnen dat er ook boten naar Porto Empedocle in Sicilië worden gestuurd. We hebben geprobeerd om de toestand van de migranten bij hun aankomst te evalueren en hen bijstand te bieden. Maar we kregen geen toestemming van de plaatselijke autoriteiten”, aldus Loris de Filippi, operationeel coördinator van AZG. AZG blijft humanitaire bijstand bieden aan de kwetsbare migranten en vluchtelingen die te maken krijgen met een steeds restrictiever beleid op het vasteland van Italië.