Sociale media

  • NL
Open the menu

AZG verstrekt gezondheidszorg aan Syrische vluchtelingen in Iraaks Koerdistan


Syrische vluchtelingen steken massaal de Iraaks Koerdische grens over. Sinds de grenspost in Peshkabour op 15 augustus opnieuw werd opengesteld, kwamen in een week tijd om en bij de 42.300 vluchtelingen het land binnen. Teams van Artsen Zonder Grenzen stelden aan beide zijden van de grens gezondheidsposten op waar de vluchtelingen terecht kunnen voor water en medische hulp, in afwachting van een overplaatsing naar een van de vijf transitkampen die momenteel in de gouvernementen Arbil en Suleimaniya worden opgezet.

Syrische vluchtelingen steken de grens met Irak over © Paul Yon/AZG
Syrische vluchtelingen steken de grens met Irak over © Paul Yon/AZG

“De vluchtelingen zijn verschillende locaties in Syrië ontvlucht nadat ze vernamen dat de grens opnieuw werd geopend. Die was immers maandenlang gesloten,” aldus Paul Yon, landverantwoordelijke voor AZG in Duhok. “De voorbije dagen komen de meeste vluchtelingen echter uit de buurt van de stad Al-Malikiyah (ook bekend onder de naam Derek), waar een paar dagen geleden verschillende luchtbombardementen plaatsvonden.”

Aankomst te voet

Aan de Iraakse kant van de grens kwamen meer dan 200 vluchtelingen bij de teams van AZG op consultatie voor algemene gezondheidszorg. De mensen wachten er om naar Arbil of Suleimaniya overgeplaatst te worden. “Tot nu toe hebben we nog geen ernstige gezondheidsproblemen gezien,” aldus Yon. “De meeste patiënten zijn kinderen, zwangere vrouwen en moeders met matige uitdrogingsverschijnselen door de lange afstand die ze moesten afleggen of door het lange wachten aan de grens. Er zijn ook veel gevallen van astma.” Het aantal consultaties neemt elke dag toe.

De teams van AZG geven verder nog medisch advies aan patiënten die naar een ziekenhuis moeten worden doorverwezen. Gisteren staken nog twee gewonden de grens over, die met ambulances van lokale instanties naar het Duhok-ziekenhuis overgebracht werden.

Aan de Syrische kant van de grens is er sinds 18 augustus een team van AZG ter plaatse. De teamleden gaven er al water aan ongeveer 6.200 vluchtelingen die wachten om de grens over te steken. Het team krijgt vandaag versterking en zal water blijven voorzien voor de nieuwe vluchtelingen, maar houdt ook de noden van de mensen in het oog.

“We volgen de situatie op de voet en staan paraat om waar nodig onze gezondheidsposten te verplaatsen,” vertelt Yon. De eerstvolgende dagen zal AZG ook in de verschillende kampen in het gouvernement Arbil starten met consultaties voor algemene gezondheidszorg.

Aanwezigheid in het kamp van Domiz

De teams van AZG zijn sinds mei 2012 actief in het Domiz-vluchtelingenkamp in het gouvernement Duhok, waar zo’n 42.000 Syrische vluchtelingen verblijven. De teams bieden er algemene medische en geestelijke gezondheidszorg. Bovendien plant AZG een onderzoek naar de noden van ongeveer 70.000 vluchtelingen die zich in de stad Duhok hebben gevestigd. 

noodhulp syrië