Sociale media

Open the menu

Artsen Zonder Grenzen roept op tot staakt-het-vuren voor het verstrekken van medische noodhulp in Bangassou, Centraal-Afrikaanse Republiek

Naar aanleiding van de hevige strijd die zaterdag 13 mei in de stad Bangassou (in de prefectuur Mbomou) losbarstte, roept Artsen Zonder Grenzen de gewapende groeperingen op een staakt-het-vuren te bedingen om de medische noodhulpdiensten toegang te bieden tot de gewonden.

“Sinds zaterdag kregen we 27 gewonden binnen. Onze teams weten echter dat er nog veel andere gewonden zijn in Bangassou, maar ze zitten vast door het constante geweervuur en kunnen het ziekenhuis niet bereiken.”

“Daarom roepen we alle gewapende groeperingen in Bangassou op tot een staakt-het-vuren, zodat we de kans krijgen de gewonden te halen en de bevolking een minimum aan humanitaire hulp te bieden,” vertelt René Colgo, de adjunct-landverantwoordelijke voor Artsen Zonder Grenzen die momenteel ter plaatse is.

Een deel van de bevolking is de stad uit gevlucht, maar de anderen hebben zich in hun huis verschanst of zochten hun toevlucht op plaatsen waar ze hopen veilig te zijn. Het is momenteel onmogelijk om te weten hoeveel slachtoffers er precies zijn, aangezien de intensiteit van de gevechten elke verplaatsing in het stadscentrum onmogelijk maakt. 

“We willen ook alle partijen in het conflict wijzen op hun plicht om respect te tonen voor de burgerbevolking, het medisch personeel en de medische voorzieningen, inclusief de referentiediensten en ambulances,” aldus René Colgo. “Ook in tijden van oorlog hebben alle gewonden immers recht op humanitaire hulp.”

In het door Artsen Zonder Grenzen ondersteunde ziekenhuis van Bangassou verzorgde de organisatie afgelopen maandag (8 mei) 12 andere personen. Zij raakten die dag gewond op een 25-tal kilometer van de stad, waar VN-troepen en een gewapende groepering het tegen elkaar opnamen.

Artsen Zonder Grenzen in Bangassou

Artsen Zonder Grenzen is een neutrale, onafhankelijke en onpartijdige internationale organisatie die medische noodhulp biedt tijdens conflicten, volksverhuizingen, epidemieën of natuurrampen. De organisatie leidt een 12-tal projecten in de Centraal-Afrikaanse Republiek. Zo steunt ze sinds 2014 onder meer het ziekenhuis van Bangassou en de gezondheidscentra van Yongofongo, Mbalazine en Niakari, waar de 206.000 inwoners van de prefectuur Mbomou terechtkunnen voor de meest essentiële medische verzorging. Van januari tot maart 2017 behandelde Artsen Zonder Grenzen bijna 2.000 patiënten in het ziekenhuis van Bangassou.