Sociale media

Open the menu

Artsen Zonder Grenzen in Afghanistan: een overzicht van onze medische projecten

Het gezondheidszorgsysteem in Afghanistan blijft disfunctioneel: al jaren kampen ziekenhuizen en gezondheidscentra met een nijpend tekort aan financiële en personele middelen. Ook vandaag hebben patiënten vaak moeite om toegang te krijgen tot zelfs elementaire en preventieve gezondheidsdiensten. Donorfinanciering houdt de gezondheidszorg in Afghanistan overeind, maar dat is geen oplossing voor de lange termijn. De bevolking van Afghanistan heeft dringend behoefte aan een gezondheidsstelsel dat aan hun behoeften voldoet.

Onveiligheid in Afghanistan: nog steeds een realiteit voor de bevolking

Sinds de taliban op 15 augustus 2021 opnieuw aan de macht zijn gekomen, hebben onze teams in het hele land gezien dat de intensiteit van het conflict weliswaar is afgenomen, maar dat de onveiligheid en het gevoel van onveiligheid een pijnlijke realiteit blijven voor de bevolking.

Hoewel het aantal aanvallen in de steden is afgenomen, vinden deze nog steeds plaats, met vele doden en gewonden tot gevolg. De aanval op de Dash-e-Barchi-school in Kaboel enkele weken geleden is een duidelijk voorbeeld. Meer dan 50 vrouwelijke studenten werden gedood bij de aanval.

Bovendien zijn de veiligheidsdreigingen constant en weerspiegelen zij de onzekerheid van een context die zeer onstabiel blijft en waarin een groot deel van de bevolking zich grote zorgen blijft maken over hun veiligheid. Dit houdt ook verband met de onzekerheid over het beleid van de nieuwe regering.

Hoewel de algemene veiligheidssituatie in vergelijking met voorgaande jaren is verbeterd, waardoor een groter aantal patiënten de door ons gesteunde gezondheidsvoorzieningen kan bereiken, blijft het gevoel van onveiligheid in Afghanistan zeer aanwezig.

Artsen Zonder Grenzen werkt in Kaboel, Kandahar, Kunduz, Lashkar Gah, Herat en Khost

Als onafhankelijke internationale medische organisatie is Artsen Zonder Grenzen ook na de machtsovername in augustus 2021 steeds essentiële medische zorg blijven bieden aan de Afghaanse bevolking – dit enkel dankzij particuliere giften die al onze projecten wereldwijd finacieren. Onze teams werken in Kaboel, Kandahar, Kunduz, Lashkar Gah, Herat en Khost en bieden er de meest uiteenlopende zorg. Dit is een overzicht van de medische hulp die Artsen Zonder Grenzen biedt in Afghanistan, situatie op 17 oktober 2022.

De 8-jarige Qadratullah sukkelt al 9 dagen met een abces op zijn linkerarm. Onze dokter in het Boos-ziekenhuis onderzoekt hem grondig. © Oriane Zerah , 25 januari 2022
De 8-jarige Qadratullah sukkelt al 9 dagen met een abces op zijn linkerarm. Onze dokter in het Boost-ziekenhuis onderzoekt hem grondig. © Oriane Zerah , 25 januari 2022

Ondervoeding en mazelen in Kaboel

Tussen februari 2022 en juli 2022 heeft AZG renovaties uitgevoerd in de pediatrische afdeling van het Maiwand Teaching Hospital. Eind juli is daar een nieuw therapeutisch voedingscentrum met 34 bedden opgericht. In september hebben onze teams in het centrum 72 patiënten met ernstige acute ondervoeding opgenomen en 173 patiënten ambulant behandeld.

In februari 2022 opende AZG in hetzelfde ziekenhuis een mazelenafdeling met 28 bedden, waar we ook kritieke patiënten kunnen behandelen. In september hebben we er 92 mazelenpatiënten opgenomen voor behandeling.  

Lashkar Gah: alle afdelingen in het Boost-ziekenhuis extreem druk

In de stad Lashkar Gah, in de provincie Helmand, steunt Artsen Zonder Grenzen het Boost-ziekenhuis. Het ziekenuis – met een capaciteit van 340 bedden – blijft het op alle afdelingen extreem druk hebben.

In september behandelden we 23.591 patiënten op de spoedafdeling - het hoogste aantal per maand tot dusver in 2022.  Deze piek kan voornamelijk worden toegeschreven aan het feit dat veel andere zorgvoorzieningen de afgelopen maanden moesten sluiten wegens gebrek aan medisch materiaal en personeel. Van de behandelde patiënten werden er 2.948 opgenomen in het ziekenhuis.

Ook in Lashkar Gah runnen we een voedingscentrum. In september hebben we er 348 ernstig en acuut ondervoede kinderen opgenomen. De hoge voedselprijzen en de stijgende prevalentie van acute waterige diarree liggen waarschijnlijk aan de oorzaak van dit hoge aantal ondervoede patiënten.

Onze teams in Lashkar Gah hebben in september ook

 • 308 mazelenpatiënten behandeld
 • 1.963 bevallingen op de kraamafdeling begeleid
 • 1.531 prenatale en 994 postnatale consulten gegeven
 • 651 chirurgische ingrepen uitgevoerd
Samira was één van de vele mazelenpatiëntjes die onze teams hebben behandeld in het Boost-ziekenhuis. © Tom Casey, 23 februari 2022
Samira was één van de vele mazelenpatiëntjes die onze teams hebben behandeld in het Boost-ziekenhuis in 2022. © Tom Casey, 23 februari 2022

Herat: grote pieken van ondervoeding blijven aanhouden

In het regionale ziekenhuis van Herat Regional Hospital runt AZG een therapeutisch voedingscentrum. Daar behandelen we ernstig ondervoede kinderen met bijkomende medische complicaties. In september hebben we er 375 patiënten opgenomen, meer dan een derde daarvan was jonger dan 6 maand. Hoewel we een lichte daling in ondervoede patiënten kunnen vaststellen in vergelijking met augustus, blijven grote pieken aan ondervoeding zien. Vorig jaar namen we in het voedinscentrum in Herat gemiddeld 50 patiënten op per week, dit jaar zijn er dat gemiddeld 90.

In hetzelfde ziekenhuis werkt Artsen Zonder grenzen op de pediatrische afdeling en ondersteunen we de spoedafdeling en de afdeling intensieve zorg. In september behandelden onze teams 18.730 kinderen op de pediatrische afdeling. 358 patiënten werden opgenomen op de pediatrische intensieve zorg.

Onze chirurgen in het traumacentrum in Kunduz opereren een patiënt die gewond raakte bij een explosie van een generator. © Noor Ahmad Saleem, 15 mei 2022
Onze chirurgen in het traumacentrum in Kunduz opereren een patiënt die gewond raakte bij een explosie van een generator.  © Noor Ahmad Saleem, 15 mei 2022

Onze taumazorg in Kunduz

In de stad Kunduz runt AZG een traumacentrum met 61 bedden. We werken er op de afdelingen spoed, intensieve zorg, klinische en poliklinische afdelingen en drie operatiekamers. De patiënten die we er opvangen hebben voornamelijk trauma’s opgelopen bij ongevallen, maar we behandelen ook trauma’s na explosies of andere vormen van geweld. In september hebben onze teams in Kunduz:

 • 1.645 patiënten opgenomen op de spoed
 • 1.388 poliklinische consultaties uitgevoerd
 • 168 patiënten klinische behandeld
 • 259 chirurgische ingrepen uitgevoerd

Onze kraamzorg in Khost

In de stad Khost bieden we al jaren kraamzorg aan zwangere vrouwen met complicaties en neonatale zorg. In september hebben we hier

 • 1.775 zwangere vrouwen opgenomen
 • 1.523 bevallingen begeleid
 • 153 patiënten opgenomen op de neonatale afdeling
 • 272 bevallingen in acht regionale gezondheidscentra ondersteunt

In september onderzochten we 1.770 zwangere vrouwen op ondervoeding. Meer dan 15% bleek matig acuut ondervoed, 1% van de vrouwen kampte met ernstige acute ondervoeding. Alle deze vrouwen werden in onze kraamkliniek behandeld.

Badro Noor Mohammad is moeder van vijf kinderen en wordt samen met haar 7-jarige dochter Zainabo behandeld voor multiresistente tuberculose in ons behandelingscentrum in Kandahar. © Laura Mc Andrew
Badro Noor Mohammad is moeder van vijf kinderen en wordt samen met haar 7-jarige dochter Zainabo behandeld voor multiresistente tuberculose in ons behandelingscentrum in Kandahar. © Laura Mc Andrew

Onze tuberculose- en ondervoedingszorg in Kandahar

In Kandahar blijven we tuberculosepatiënten bijstaan. Tot nu toe hebben onze teams 12.750 consulten gegeven aan patiënten voor medicijngevoelige en resistente tuberculose, waarvan 1.522 alleen al in september. Deze aantallen betekenen een aanzienlijke stijging in vergelijking met dezelfde periode vorig jaar, toen we iets meer dan 7.000 consulten gaven.

In Kandahar hebben we ook een ondervoedingsproject opgezet. We focussen ons op ernstig acute ondervoede kinderen van 6 tot 59 maanden oud. Van januari tot september hebben we

 • 31.544 kinderen op ondervoeding gescreend
 • 5.224 kinderen ingeschreven in het ambulante therapeutisch voedingscentrum
 • 426 kinderen opgenomen in het intramurale therapeutische

Ook in Kandahar zien we een stijging van gevallen van acute waterige diarree, waarschijnlijk wordt veroorzaakt door de stijgende prijzen van basisvoedingsmiddelen. De voedingstoestand van de mensen verslechtert: patiënten hebben niet genoeg geld voor voedsel, wat acute waterige diaree veroorzaakt, wat op zijn beurt de ondervoeding verergert.