Sociale media

  • NL
Open the menu

Artsen Zonder Grenzen biedt hulp aan Syrische families in Irak


Elke dag blijven duizenden mensen het geweld in Syrië ontvluchten. Sinds het begin van het conflict hebben al 2 miljoen Syriërs hun toevlucht buiten de landsgrenzen gezocht.

© Diala Ghassan/AZG
© Diala Ghassan/AZG

“Wij komen van Tel Brak, in het noordoosten van Syrië. Zeven maanden sloegen we op de vlucht, omdat het gebied een oorlogszone was geworden. Heel ons dorp sloeg op de vlucht,” zegt Zeina, die net de grens met Irak is overgestoken, met haar echtgenoot en haar vier kinderen.

We hebben zeven maanden in de Bergen geleefd. Er was geen fatsoenlijk onderkomen, geen werk, geen geld en soms geen voedsel,” zegt Zeina. “Na zeven maanden besloten we naar Al Qamishli te gaan om de grens naar Irak over te steken. Maar de grens was gesloten, dus we moesten in een schooltje verblijven. Toen we hoorden dat de grens open was, vertrokken we ’s ochtends vroeg. Het kostte ons twee uur, te voet. Ik ben zo opgelucht dat we hier zijn.”

De lange tocht naar veiligheid

De meest Syrische vluchtelingen die aan de grens toekomen, hebben er een lange tocht te voet opzitten, door de intense hitte van een woestijnvallei. Ze hebben alles achtergelaten: familieleden, huis, bezittingen. De meesten komen uit Damascus en Aleppo, maar recent was er een stijging van het aantal mensen uit Al Hassaka, in het noordoosten van Syrië.

Team van Artsen Zonder Grenzen hebben gezondheidsposten opgezet aan beide kanten van de grens. Ze doen medische consulten en zorgen voor drinkwater voor de vluchtelingen die wachten op hun overplaatsingen naar transitkampen in Dohuk, Erbil and Sulaymaniya.

Ingestorte gezondheidzorg

“De meeste patiënten zijn kinderen, zwangere vrouwen en moeders die net bevallen zijn,” zegt Paul Yon, die de projecten van Artsen Zonder Grenzen in Irak coördineert. “Velen lijden aan uitdroging, omdat ze zo ver hebben moeten stappen.”

“We zien ook patiënten met chronische ziekten, zoals bloeddrukproblemen, astma en epilepsie. Sommigen hadden geen medicatie meer in Syrië, waar de gezondheidszorg is ingestort. Sommige vluchtelingen zijn in shock. Ze zijn in Syrië van de ene plaats naar de andere gevlucht en besloten uiteindelijk naar hier te komen.”

Syriërs die Irak binnen willen, worden geregistreerd door de Kurdische overheid en de VN-organisatie voor vluchtelingen UNHCR. Na de registratie worden ze overgeplaatst naar één van de vele kampen die overal in het noorden van Irak ontstaan, waar hen, nadat ze vaak verscheidene malen in Syrië op de vlucht te zijn geslagen voor het geweld, een nieuw leven als vluchteling wacht.

noodhulp syrië