Sociale media

  • NL
Open the menu

Afgelegen gebieden en beschadigde ziekenhuizen zijn prioriteiten voor AZG in Filipijnen


Artsen Zonder Grenzen verleent hulp op de drie van de grootste eilanden die zwaar getroffen werden door de tyfoon Haiyan. Daarbij zijn er twee prioriteiten: dat mensen in de moeilijkst te bereiken zones gezondheidszorg kunnen krijgen, en dat ziekenhuizen en gezondheidscentra, die zwaar beschadigd raakten, ondersteund worden.

Het veldhospitaal in Guiuan © Mario Travaini/MSF
Het veldhospitaal in Guiuan © Mario Travaini/MSF

Op dit moment vertrekt de eerste golf van buitenlandse hulpverleners alweer, maar Artsen Zonder Grenzen zal wellicht nog maanden aanwezig blijven op de Filipijnen. De eerste teams van Artsen Zonder Grenzen kwamen aan op 9 november, om medische noodhulp te verlenen onmiddellijk na de ramp. De eerste dagen na de ramp verliep het transport erg moeilijk. De weinige lucht- en zeehavens die nog draaiden, waren overbelast. Wegen waren geblokkeerd en beschadigd en er was een tekort aan brandstof en voertuigen. Ondanks alle logistieke uitdagingen slaagden de teams erin om de zwaarst getroffen gebieden te bereiken. Nu, vier weken later, is een aantal hoofdwegen opgeruimd en verloopt het transport per boot en per vliegtuig gemakkelijker.

In de stad Tacloban zijn nu veel humanitaire organisaties aanwezig. De enkele ziekenhuizen die nog open zijn, zijn zwaar beschadigd en werken non-stop om de vele patiënten te behandelen. Ze kampen met een tekort aan elektriciteit, omdat het netwerk in de stad nog niet hersteld is, en het personeel is nog niet allemaal teruggekeerd. Artsen Zonder Grenzen biedt steun met tweedelijnszorg en chirurgische zorg.

In andere stedelijke gebieden, zoals Guiuan en Burauen, is Artsen Zonder Grenzen een van de weinige organisaties die humanitaire hulp biedt. In een aantal afgelegen gebieden, zoals de archipel voor de oostelijke kust van het eiland Panay, het noorden van het eiland Leyte en het oosten van het eiland Samar, komt de hulp van Artsen Zonder Grenzen stilaan toe in dorpen die nog geen hulp gekregen hadden.

Teams van Artsen Zonder Grenzen hebben vier tijdelijke ziekenhuizen opgezet, waaronder een opblaasbaar hospital in Tacloban, en tenthospitalen in Buruauen en Tanauan (Leyte) en in Guiuan (Samar). In Balasan (Panay) ondersteunen onze teams hospitalen en gezondheidscentra. Ze ondersteunen ook gezondheidscentra en organiseren ook mobiele hulpposten in de verderafgelegen gebieden: in Estancia (Panay), Palo, Sante Fe, Buruaen, Ormoc (Leyte) en in Guiuan (Samar).
De meeste patiënten kampen met onstekingen van de luchtwegen en geïnfecteerde wonden. Daarnaast zijn er patiënten met chronische ziektes die hun behandeling hebben moeten onderbreken. Alledaagse spoedgevallen, zoals complicaties bij de bevalling komen uiteraard ook voor. In de ziekenhuizen van Artsen Zonder Grenzen zijn ook psychologen aanwezig voor individuele raadplegingen of groepssessies.

De teams hebben ook hulpgoederen (tenten, plastic zeilen, kooksets, hygiënekits en dekens), kits voor heropbouw (om huizen te heropbouwen), en drinkbaar water uitgedeeld. Dit is nodig om de moeilijke leefomstandigheden te verbeteren en om de gezondheidsrisico’s en de verspreiding van ziektes in te perken, die samengaan met overbevolking en onhygiënische leefomstandigheden,.

Momenteel werken 608 medewerkers van Artsen Zonder Grenzen op de Filipijnen. De voorbije maand hielden de teams meer dan 30.900 raadplegingen, werden meer dan 300 patiënten opgenomen in de ziekenhuizen en voerden onze teams ook meer dan 2.100 chirurgische ingrepen uit. Er werden meer dan 28.600 hulpgoederen en 9.100 tenten of kits voor heropbouw uitgedeeld.