Sociale media

Open the menu

“Elke dag sterven tien vrouwen in Afghanistan in het kraambed aan vermijdbare complicaties. Dat is niet normaal.”

Twitter
Facebook
Stories
don

Séverine Caluwaerts is gynaecologe en ging voor Artsen Zonder Grenzen al 9 keer naar Afghanistan. Daar openden we in 2012 een kraamkliniek in Khost, een afgelegen en woelige regio tegen de grens met Pakistan. Ze was erbij toen daar de allereerste baby werd geboren. Maar jammer genoeg beleefde ze er ook mindere momenten.

Vandaag sterven nog steeds veel te veel moeders in het kraambed aan complicaties die perfect vermijdbaar zijn. Dat is onaanvaardbaar. En ongeveer 99% van al die moeders leven in ontwikkelingslanden.

Moedersterfte komt het meeste voor tijdens, net voor of net na de bevalling. En in de meeste gevallen hadden moeder – en kind – kunnen gered worden, indien ze op tijd de nodige zorg hadden gekregen. En als ze werden geholpen door een gynaecoloog of een vroedvrouw.

Tijdige zorg, door opgeleid personeel: in die landen is dát het verschil tussen leven en dood. En dat kunnen we ons hier nauwelijks nog voorstellen.

Wat doet Artsen Zonder Grenzen?

Artsen Zonder Grenzen beheert en ondersteunt kraamklinieken overal ter wereld: in Afghanistan of Pakistan, in Kenia, Congo of Zuid-Afrika; in Haïti, Venezuela of Libanon.

Bij een conflict, na een natuurramp, bij een epidemie of in een specifiek project rond hiv, in elke situatie hebben zwangere vrouwen en jonge moeders nood aan gepaste zorg. Daarom beschouwen we kraamzorg als een essentieel onderdeel van de medische zorg die we willen bieden.

Overal ter wereld stellen de teams van Artsen Zonder Grenzen alles in het werk om de gezondheid van moeders en hun kinderen te beschermen. Onze patiënten krijgen immers te kampen met enorme uitdagingen. Elke dag proberen we via onze programma’s het verschil te maken en te zorgen voor medische vernieuwing om het leven te verbeteren van de vrouwen die het nodig hebben.

In al onze projecten pakken we drie problemen aan, obstakels die staan tussen de zwangere vrouw en de zorg die ze nodig heeft:

  • de initiële beslissing om hulp te zoeken
  • de bereikbaarheid van een kraamkliniek
  • gepaste zorg door opgeleid personeel en met de nodige middelen

Naast spoedbevallingen en neonatale zorg, biedt Artsen Zonder Grenzen ook pre- en postnatale zorg en contraceptieve diensten.

Twitter
Facebook
Stories
don