Sociale media

  • NL
Open the menu

"Toen ik de zaal met ondervoede kinderen binnenkwam, was het erg stil. De kinderen speelden niet, aten niet, schreeuwden niet."

Twitter
Facebook
Stories
don

Laure is dokter bij Artsen Zonder Grenzen. Ze is net terug van een missie naar Zuid-Soedan, één van de landen die het zwaarst door ondervoeding is getroffen.

Ondervoeding is de belangrijkste oorzaak van kindersterfte in de wereld. Vorig jaar leden wereldwijd meer dan 224 miljoen kinderen aan ondervoeding. Zij zijn het kwetsbaarst. Maar ook zwangere vrouwen of vrouwen die borstvoeding geven, ouderen en chronisch zieken zijn kwetsbaar.

Er kunnen veel oorzaken van ondervoeding zijn. Mensen krijgen niet genoeg voeding binnen of hun lichaam kan de voeding niet ten volle opnemen zoals het geval is bij diarree, mazelen, hiv of tuberculose. Ondervoeding is niet alleen het gevolg van onvoldoende hoeveelheden voedsel, het wordt vooral veroorzaakt door het gebrek aan essentiële voedingsstoffen. Maar het kan ook te wijten zijn aan een gebrek aan toegang tot basiszorg. Te veel zieke kinderen krijgen geen of te weinig zorg. Door hun toestand verliezen ze hun eetlust en komen ze in een vicieuze cirkel terecht waardoor ze nog vatbaarder worden voor ziektes.

Helaas zijn de gevolgen van ondervoeding bij kinderen zeer ernstig en onomkeerbaar. Het kan de groei, ontwikkeling en verzwakking van het immuunsysteem van het kind beïnvloeden. Dat is de reden waarom een ​​verkoudheid of langdurige diarree een ondervoed kind kan doden. Ondervoeding draagt ​​elk jaar bij aan minstens een derde van de acht miljoen sterfgevallen van kinderen onder vijf jaar.

De zwaarst getroffen landen zijn te vinden rond de Sahara en de Hoorn van Afrika. Momenteel kampen Kameroen, Jemen, Niger, de Democratische Republiek Congo en Zuid-Soedan met ondervoeding.

Wat doet Artsen Zonder Grenzen?

Wanneer de teams van Artsen Zonder Grenzen kinderen behandelen die lijden aan ernstige ondervoeding, bieden ze, naargelang hun gezondheidstoestand, ambulante zorg – in therapeutische voedingscentra of in mobiele klinieken – of hospitalisatie. Omdat ondervoede kinderen gevoeliger zijn voor infecties, is nauwgezette medische supervisie essentieel voor het behandelen van gerelateerde aandoeningen zoals diarree en infecties. Kinderen worden ook gevaccineerd tegen mazelen, een zeer gevaarlijke ziekte voor een ondervoed kind.

Artsen Zonder Grenzen behandelt ondervoeding met kant-en-klare therapeutische voedingsmiddelen op basis van verrijkt melkpoeder, die alle noodzakelijke voedingsstoffen voor het kind bieden om tekortkomingen te overwinnen en weer aan te komen, in de vorm van een koekje en een pasta op basis van pinda's, genaamd Plumpy'Nut®. Omdat ze lange tijd bewaren en geen bereiding vereisen, kunnen deze voedingsproducten in alle contexten worden gebruikt, ook van thuis uit, behalve in gevallen van ernstige complicaties. Bij dreiging van ernstige ondervoeding, kiest Artsen Zonder Grenzen voor een preventieve aanpak door voedingssupplementen uit te delen aan risicokinderen om te voorkomen dat hun toestand verslechtert.

Artsen Zonder Grenzen heeft aangetoond dat door preventieve tussenkomst kindersterfte kan worden verminderd en ernstigste vormen van ondervoeding kunnen worden voorkomen. Het distribueren van aangepast voedsel vermindert het aantal kinderen met ernstige acute ondervoeding zelfs met 60%.

 

In 2017 behandelde Artsen Zonder Grenzen:

- 224.000 ondervoede kinderen in een therapeutisch voedingsprogramma, hetzij via ambulante zorgen of via hospitalisatie.

- 81.300 ernstig ondervoede kinderen in een therapeutisch voedingsprogramma via hospitalisatie.

Twitter
Facebook
Stories
don