Congo

in 2016 hebben de teams van Artsen Zonder Grenzen meer dan 30 noodinterventies verricht tijdens epidemieën van mazelen, gele koorts, cholera en tyfus, en als reactie op uitbarstingen van geweld en vluchtelingencrisissen.

Slechte infrastructuur en gebrekkige gezondheidszorg zetten nog steeds een rem op de medische zorgtoegang in Congo. De oostelijke provincies zijn nog altijd onveilig en geregeld breken er conflicten uit tussen het Congolese leger en verscheidene gewapende groeperingen die de controle willen over dit gebied met zijn grote bodemrijkdommen. 

In 2016 brak een epidemie van gele koorts uit in alle provincies die aan Angola grenzen. Artsen Zonder Grenzen heeft het ministerie van Volksgezondheid geholpen met het opzetten van een grootschalig noodinterventieplan en heeft meer dan een miljoen mensen ingeënt in Kinshasa en Matadi, in de provincie Kongo Central.

In de provincie Haut-Uele, in het oosten van Congo, heeft Artsen Zonder Grenzen ook samengewerkt met het ministerie van Volksgezondheid en meer dan 84.000 patiënten behandeld toen daar plots een bijzonder zware uitbraak van malaria was. De Pool d'Urgence Congo heeft 26 noodinterventies verricht in verband met cholera, mazelen, tyfus en inlandse vluchtelingen, en heeft verspreid over het hele land 330.000 mensen geholpen.

Noord-Kivu

In Walikale, Mweso, Masisi en Rutshuru is Artsen Zonder Grenzen verder gegaan met zijn integrale medische steunprogramma’s aan het toonaangevende hoofdziekenhuis en de wijkgezondheidscentra om primaire en secundaire zorg te verlenen aan slachtoffers van het steeds opflakkerende geweld die zonder Artsen Zonder Grenzen slechts moeilijk toegang tot medische dienstverlening zouden hebben.

Bijna 35.000 kinderen met ondervoeding en/of andere ziekten werden opgenomen in ziekenhuizen die door Artsen Zonder Grenzen worden ondersteund. Alleen al in de zone Mweso nam Artsen Zonder Grenzen ruim 270.000 ambulante consultaties voor zijn rekening, waarvan de helft voor gevallen van malaria, en in het ziekenhuis van Rutshuru voerden de teams meer dan 7.500 chirurgische ingrepen uit. 

Tussen maart en juni heeft Artsen Zonder Grenzen dringende voedselhulp verleend in drie gezondheidszones in Lubero en meer dan 600 ernstig ondervoede kinderen behandeld.

Artsen Zonder Grenzen is in 2016 ook hulp blijven bieden aan vijf gezondheidscentra in Goma en nam er de screening en behandeling van hiv/aids voor zijn rekening. In 2016 heeft het team meer dan 2.600 mensen met hiv/aids behandeld. Artsen Zonder Grenzen heeft ook een cholera-epidemie bestreden en daarbij meer dan 700 patiënten behandeld.

Zuid-Kivu

Artsen Zonder Grenzen ondersteunt twee ziekenhuizen, meerdere wijkgezondheidscentra en verschillende medische punten in gemeenschappen om in Lulingu en Kalehe gedecentraliseerd malaria en ondervoeding op te sporen en te behandelen, in het bijzonder bij kinderen en zwangere vrouwen.

De teams hebben meer dan 284.000 ambulante consultaties verstrekt, 10.800 patiënten opgenomen, ruim 10.700 ondervoede kinderen behandeld en meer dan 10.000 bevallingen begeleid. Artsen Zonder Grenzen is ook verdergegaan met zijn hulp aan de ziekenhuizen van Shabunda en Matili. 

De teams merken de laatste jaren een enorme toename van het aantal malariagevallen en het ziekenhuis van Baraka, dat door Artsen Zonder Grenzen wordt gesteund, heeft het moeilijk om al die gevallen op te vangen. Een medische voorziening met 100 bedden, gebouwd door Artsen Zonder Grenzen, was snel weer overbevolkt en er werden in de gemeenschappen bijkomende medische punten opgericht om zorg te kunnen bieden aan 200.000 kinderen met malaria, longontsteking en diarree. Artsen Zonder Grenzen heeft meer dan 450.000 ambulante consultaties verstrekt en ruim 17.000 patiënten in het ziekenhuis opgenomen. 

De teams van Artsen Zonder Grenzen gaan ook verder met hun steun aan gezondheidscentra in Lulimba, Misisi en Lubondja. Dit jaar hebben ze nieuwe medische gemeenschapspunten opgezet en bijna 200.000 ambulante consultaties verstrekt, waarvan 131.322 voor gevallen van malaria. Ze hebben ook 396 patiënten met tuberculose en 384 met hiv/aids behandeld.

Ituri, Haut-Uele en Bas-Uele 

Begin 2016 is Artsen Zonder Grenzen gestart met een project voor hulp aan slachtoffers van seksueel geweld in de regio Mambasa. In dat mijngebied in de provincie Ituri zijn er geregeld aanvallen van gewapende groeperingen en bandieten. Onze teams hebben in de negen gezondheidscentra die door Artsen Zonder Grenzen worden gesteund zorg geboden aan ruim 1.100 slachtoffers van geweld en 11.900 patiënten met seksueel overdraagbare aandoeningen. 

Artsen Zonder Grenzen blijft ook hulp geven aan de regionale ziekenhuizen in Boga en Gety en aan meerdere gezondheidscentra. Het biedt er zorg aan zwangere vrouwen en aan kinderen en runt er een afdeling spoedeisende hulp en intensieve zorgen.

Alles samen hebben de teams 3.300 patiënten behandeld in de spoedafdeling en de afdeling intensieve zorgen en zorg geboden aan meer dan 280 slachtoffers van seksueel geweld. In Boga hebben ze ruim 600 bevallingen begeleid en meer dan 2.200 kinderen opgenomen op de dienst pediatrie van het ziekenhuis in Gety. 

Artsen Zonder Grenzen is ook tussengekomen toen er epidemieën van cholera en malaria uitbraken en heeft hulp verleend aan inlandse vluchtelingen. In Haut-Uele werden meer dan 84.000 malariagevallen behandeld toen er van mei tot augustus een epidemie woedde. 

Tanganyika

Artsen Zonder Grenzen heeft tijdens een hongersnood steun geboden aan twee ziekenhuizen en meerdere gezondheidscentra in Manono en Kabalo. Eind augustus kon het project in Kabalo afgesloten worden, maar het team van Artsen Zonder Grenzen bleef wel hulp bieden aan de dienst pediatrie van het ziekenhuis en aan meerdere gezondheidscentra in Manono.

Meer dan 6.000 kinderen met voornamelijk ondervoeding en malaria werden in de dienst pediatrie opgenomen. Eind 2016 verzorgde het team van Artsen Zonder Grenzen in het ziekenhuis meer dan 200 gewonden toen er plots een opstoot was van geweld tussen bevolkingsgroepen.

Artsen Zonder Grenzen is doorgegaan met het bestrijden van de cholera-epidemie In vier gezondheidszones rond Kalemie en heeft de plaatselijke overheid een waterreservoir geschonken van 500 m3 voor het eind maart het project afrondde. In Nyunzu is Artsen Zonder Grenzen tussengekomen toen er een mazelenepidemie uitbrak en heeft het 90.000 kinderen ingeënt.

Eind augustus heeft Artsen Zonder Grenzen zijn activiteiten in de regio Shamwana overgedragen aan de gezondheidsoverheden. Tien jaar lang heeft Artsen Zonder Grenzen er integrale zorg verstrekt in het ziekenhuis, zeven gezondheidscentra en verschillende medische gemeenschapsposten gespecialiseerd in de behandeling van malaria. De laatste maanden werden er 34 vrouwen behandeld voor vesicovaginale fistels. 

Noord-Ubangi

De Artsen Zonder Grenzen-projecten in Bili en Bossobolo lopen nog steeds en bieden hulp aan vluchtelingen uit de Centraal-Afrikaanse Republiek en hun gastgemeenschappen. Er werden meer dan 80.000 consultaties verstrekt en 9.300 patiënten werden opgenomen in ziekenhuizen die door Artsen Zonder Grenzen worden gesteund. 

Kinshasa

In de hoofdstad biedt Artsen Zonder Grenzen medische en psychosociale hulp aan patiënten met hiv/aids. De teams ondersteunen meerdere ziekenhuizen en gezondheidscentra, en testen er vernieuwende behandelingswijzen uit, zoals de community-based behandeling van patiënten en de aflevering van een antiretrovirale kuur voor drie maanden.

In 2016 werden meer dan 2.500 patiënten met gevorderde hiv/aids opgenomen in het ziekenhuis en werden er 68.000 consultaties verstrekt. Eind 2016 bood Artsen Zonder Grenzen hulp aan 10 gezondheidscentra om er 160 mensen te verzorgen die gewond waren geraakt tijdens gewelddadige protesten tegen president Kabila. Gelijkaardige hulp werd geboden in gezondheidsinrichtingen in Lubumbashi, waar 35 gewonden werden verzorgd.