Sociale media

Open the menu

Kinshasa: AZG helpt meer dan 2.500 mensen die getroffen zijn door overstromingen

De stad Kinshasa, hoofdstad van de Democratische Republiek Congo, wordt al enkele weken getroffen door overstromingen als gevolg van hevige regenval en de overstroming van de Congorivier. Zeven gemeenten zijn ernstig getroffen, waaronder Limete, waar teams van Artsen Zonder Grenzen werken. Volgens officiële gegevens zijn er al 12 doden en 1.177 huizenvernielingen geregistreerd.

 

Kinshasa inondations

“Ik was thuis toen ik zag dat er water tot aan de dakrand mijn huis binnenstroomde. Ik gaf eerst onderdak aan mijn man, die slechtziend is en daarna aan mijn kinderen. Er was zoveel water, dat we ons huis verlieten zonder iets mee te nemen. Samen met honderden andere gezinnen zochten we onze toevlucht in een schuur”, vertelt Anastasie Lusamba, een van de slachtoffers van deze overstromingen.

Anderen zitten 's nachts vast en kunnen niet ontsnappen: ze zijn al hun bezittingen kwijt en hebben momenteel geen bestaansmiddelen. Marie Makese arriveerde ruim twee weken geleden met haar gezin op het land van Mbukalisu in de gemeente Limete en ter beschikking gesteld door de Kerk.

“Het water stroomde door heel mijn huis. Vandaag ben ik alles kwijtgeraakt: mijn kleren, mijn keukengerei, mijn bed en mijn koopwaar. Mijn kinderen hebben geen schoolspullen meer. Terwijl de anderen naar school gaan, blijven zij in de tuin spelen”, zegt ze geraakt.

Kinshasa inondations

Artsen Zonder Grenzen is actief in de gemeente Limete voor noodhulp

Op het terrein van Mbukalisu, wat behoort tot de parochie van Sint Ngoza, in de gemeente Limeté, werd met spoed een opvanglocatie ingericht om deze getroffen gezinnen op te vangen.

“Dit land diende vaak als toevluchtsoord voor gezinnen toen overstromingen het Kingambwa-district troffen. Voordat Artsen Zonder Grenzen arriveerde, vonden sommige families, zo'n twintigtal, onderdak in een opvangcentrum met een capaciteit van vijf personen. Door ruimtegebrek in deze zeer krappe geïmproviseerde accommodaties moesten sommige mensen de nacht doorbrengen buiten in de openlucht, zonder elektriciteit of toegang tot latrines en drinkwater, waardoor ze zichzelf blootstelden aan ziekten”, legt Dago Inagbe, hoofd van de missie, uit. Artsen Zonder Grenzen in Kinshasa.

Sinds begin januari heeft Artsen Zonder Grenzen een logistiek en medisch team gestuurd naar de plek die werd aangewezen door de autoriteiten, om tegemoet te komen aan de behoeften van de getroffen bevolking. Voor de 400 getroffen gezinnen (d.w.z. meer dan 2.500 mensen, voornamelijk vrouwen en kinderen) installeerde Artsen Zonder Grenzen zes latrines, zes douches en tien tenten om de slachtoffers te beschermen en verlichting; Er is ook drinkwater aanwezig. Vanuit medisch oogpunt biedt een mobiele kliniek toegang tot basisgezondheidszorg en geestelijke gezondheidszorg aan slachtoffers, met bijzondere nadruk op mensen met een handicap die bij dit soort rampen nog kwetsbaarder zijn. Tot nu toe zijn de belangrijkste geregistreerde pathologieën malaria, urineweginfecties en buiktyfus, die te maken hebben met de slechte omstandigheden waarin deze mensen leven.

Kinshasa inondations

“Onze kliniek ziet minimaal 35 patiënten per dag. Sinds de start van de interventie zijn 150 patiënten behandeld voor malaria, 80 zijn opgenomen voor urineweginfecties en 65 voor gevallen van buiktyfus. Sommige patiënten beschrijven angststoornissen en zelfmoord omdat ze alles verloren hebben. We hebben al 27 consultaties op vlak van de geestelijke gezondheidszorg uitgevoerd om deze te verlichten. Er werden ook driehonderdvijftig klamboes uitgedeeld in samenwerking met de gezondheidszone”, legt Dago Inagbe, projectcoördinator van Artsen Zonder Grenzen in Kinshasa, uit.

Het aantal mensen dat aankomt, blijft stijgen. In samenwerking met het ministerie van Volksgezondheid en het ministerie van Humanitaire Zaken zoekt Artsen Zonder Grenzen naar twee andere locaties in de gemeente Limete om de hulp uit te breiden.

“Het dienstenaanbod wordt beperkt door de kleine omvang van de site. Op de locatie in Mbukalisu bijvoorbeeld zijn er, afgezien van onze inzet, nog steeds behoefte aan onderkomens, latrines en douches die aan de normen voldoen. En de toegang tot voedsel blijft een van de grote uitdagingen. Er is en mobilisatie van alle belanghebbenden nodig om de slachtoffers te helpen”, vertelt Dago Inagbé.

Deze regens zorgden ervoor dat rivieren en de Congo-rivier hun oorspronkelijke niveau overstroomden, niet alleen in Kinshasa, maar ook in verschillende andere provincies van het land. De nationale autoriteiten schatten dat minstens 600.000 mensen getroffen zijn in acht provincies: Zuid-Kivu, Kasaï Centraal, Kasaï, Tshuapa, Mongala, Tshopo, Haut Uele en Kinshasa. Artsen zonder Grenzen heeft ook een team naar Kananga in de provincie Kasai Centraal gestuurd om een ​​behoefteanalyse uit te voeren met het oog op humanitaire hulp.