Armenië

Artsen Zonder Grenzen helpt de Armeense autoriteiten om patiënten met resistente tuberculose (R-TB) te behandelen.

In 2016 werden er 44 gevallen per 100.000 inwoners geregistreerd, tuberculose (TB) blijft dus een enorm probleem voor de volksgezondheid in Armenië. De prevalentie van resistente TB bedraagt 47% bij patiënten die al een behandeling tegen TB hebben gehad.

AZG helpt de Armeense autoriteiten al sinds 2005 om patiënten met R-TB te behandelen. De activiteiten werden geleidelijk uitgebreid en bestrijken sinds 2016 het hele land.

Dankzij de steun van AZG was Armenië in 2013 een van de eerste landen die bedaquiline gebruikten, het eerste nieuwe tuberculosemiddel in 50 jaar. Het Armeense ministerie van Volksgezondheid en AZG ijveren sindsdien samen om ook delamanide te kunnen aanbieden, een ander nieuw tuberculostaticum. Die twee medicijnen worden sinds 2015 voorgeschreven in het kader van het partnership met endTB, het project dat het gebruik van bedaquiline en delamanide promoot en de onschadelijkheid en efficiëntie van die middelen bij routinegebruik wil onderbouwen. Eind 2017 hadden 142 patiënten met R-TB een behandeling met een van de twee nieuwe geneesmiddelen aangevat. Om de patiënten te helpen de nadelen van die behandeling te verdragen, een behandeling die tot twee jaar kan duren en waarbij duizenden pillen onder medisch toezicht moeten worden geslikt, heeft AZG een systeem bedacht waarbij sommigen de behandeling thuis kunnen volgen, met videosupervisie van een lid van het medische team. In 2017 hebben 65 patiënten van dat systeem kunnen gebruikmaken.

Sinds 2016 behandelt AZG ook patiënten die tegelijk R-TB en hepatitis hebben, en dient hen direct-acting antivirals toe, de nieuwste generatie efficiënte en minder toxische geneesmiddelen tegen hepatitis C. In 2017 begonnen 26 patiënten met co-infecties een behandeling.