Armenië

Artsen Zonder Grenzen helpt al sinds 2005 om in Armenië resistente tuberculose aan te pakken. In 2018 begonnen we activiteiten over te dragen aan de nationale gezondheidsautoriteiten.

De voorbije veertien jaar hebben we ons programma gestaag uitgebreid. Vandaag is de recentste behandeling voor resistente tuberculose in het hele land verkrijgbaar. Sinds 2015 nemen we deel aan het project endTB, een internationaal initiatief om kortere, minder toxische en efficiëntere behandelingen voor resistente tuberculose te vinden. Deelnames aan observationele studies werden in Armenië afgerond in juni 2017. In totaal namen er 106 patiënten deel. Nog heel 2018 werden de patiënten opgevolgd en het project werd in maart 2019 afgerond.

Daarnaast boden we sinds 2016 behandelingen aan voor hepatitis C-patiënten met resistente tuberculose en chronisch actieve vormen van hepatitis C. 20% van de patiënten met resistente tuberculose die door onze teams werden opgevolgd leed eveneens aan hepatitis C en liep dus het risico op leveraandoeningen en ernstiger bijwerkingen van de behandeling tegen resistente tuberculose. In 2018 startten we een epidemiologisch onderzoek naar de veiligheid en efficiëntie van een combinatie van de recentste behandelingen tegen resistente tuberculose met direct werkende antivirale middelen tegen hepatitis C.

In april stuurden we ook een team uit voor thoraxchirurgie bij zes tuberculosepatiënten in Armenië, waar dergelijke heelkunde anders niet beschikbaar is.

Na afloop van het project endTB en ons epidemiologisch onderzoek in maart 2019 droegen we onze overgebleven activiteiten in Armenië over aan de nationale gezondheidsautoriteiten. Ter voorbereiding op die overdracht stonden onze teams in 2018 in voor theorie- en praktijkopleidingen voor dokters en verpleegkundigen in de tuberculoseklinieken van het land. In veel gebieden werd het case management eind 2018 al overgedragen.

Wil je op de hoogte blijven van al onze projecten? Schrijf je in op onze nieuwsbrief!