Sociale media

Open the menu

Nagorno-Karabach: Artsen Zonder Grenzen bereidt zich voor om te reageren op mensen die naar Armenië vluchten

Op dinsdag 19 september lanceerde Azerbeidzjan een aanval op verschillende locaties in Nagorno-Karabach. Vierentwintig uur later kondigden alle partijen een staakt-het-vuren af waardoor mensen binnen en buiten de regio op zoek gingen naar veiligheid. Armeense autoriteiten meldden op woensdag 27 september dat al meer dan 28.000 mensen de Lachin-corridor, gelegen tussen Nagorno-Karabach en de Armeense grens, zijn overgestoken op zoek naar veiligheid en hulp in Armenië.

Op donderdag 21 september stuurde Artsen Zonder Grenzen een team naar Goris in de provincie Syunik in het zuiden van Armenië om er hulp te bieden aan mensen die Nagorno-Karabach waren ontvlucht, na maandenlang belegerd te zijn geweest. AZG-teams bereiden zich voor om psychische hulp te bieden aan de getroffenen en we zullen ons blijven aanpassen aan de veranderende behoeften naarmate er meer mensen arriveren. 

"De mensen in deze regio hebben negen maanden isolatie doorstaan, afgesneden van cruciaal materiaal, voedselvoorraden en medische en humanitaire hulp," zegt Franking Frias, hoofd van AZG-project in Armenië. "Ze zaten vast midden in de bombardementen en geweerschoten en werden gedwongen hartverscheurende keuzes te maken tussen hun leven riskeren door thuis te blijven of alles achter te laten op zoek naar veiligheid."

Sinds 12 december 2022 krijgt de Lachin corridor, een kritieke levensader voor de regio, te maken met een blokkade. Hierdoor heersen er ernstige tekorten aan essentiële voorraden, waaronder voedsel, medicijnen, brandstof en andere basisbenodigdheden voor ongeveer 120.000 inwoners in Nagorno-Karabach. 

"Het is cruciaal dat mensen die het gebied willen verlaten een veilige doorgang krijgen uit Nagorno-Karabach," zegt Frias. "Om te voorkomen dat ze nog meer slachtoffers worden van de escalatie van het conflict in de regio en om te voorkomen dat ze op hun weg naar buiten geconfronteerd worden met andere risico's voor hun gezondheid, waardigheid en veiligheid."

Kaart