Sociale media

Open the menu

Armenië: Artsen Zonder Grenzen biedt geestelijke gezondheidszorg aan mensen die hun thuis verloren in Nagorno-Karabach

Op dinsdag 19 september lanceerde Azerbeidzjan een aanval op verschillende gebieden in Nagorno-Karabach. De regio is een zelfbenoemde republiek die internationaal wordt erkend als behorend tot Azerbeidzjan, maar die van oudsher de thuisbasis is van veel etnische Armeniërs. Nadat 24 uur later een staakt-het-vuren-akkoord was bereikt, begaven ruim 100.000 inwoners uit de regio zich naar buurland Armenië via de Lachin-corridor, gelegen tussen de regio en de grens, die al tien maanden gesloten was.Nagorno-Karabakh

De ontheemden hebben dringend behoefte aan geestelijke gezondheidszorg, naast hun andere sociale en medische behoeften. Op donderdag 28 september begon een medisch team van Artsen Zonder Grenzen (AZG) patiënten te ontvangen in het registratiecentrum in Goris, in de provincie Syunik, in het zuiden van Armenië. Twee psychologen hebben in slechts een paar dagen tijd geestelijke gezondheidszorgconsultaties en psychologische eerste hulp verleend aan meer dan 200 mensen.

“We hebben te maken met mensen die alles verloren hebben”, zegt Narine Danielyan, medisch teamleider van Artsen Zonder Grenzen in Goris. “Onze aanpak omvat verschillende stappen, waaronder het opbouwen van vertrouwen, het waarborgen van welzijn, het stabiliseren van mensen in acute nood, het bieden van praktische hulp, het opnieuw opbouwen van sociale verbindingen, het aanbieden van coping-strategieën en hen in contact brengen met aanvullende middelen en zorg.”

De mensen die Artsen Zonder Grenzen ontmoet zijn vaak uitgeput omdat ze meerdere tassen moeten dragen; ze zijn vaak op zoek naar specifieke ondersteuning of gewoon naar iemand die naar hun verhalen en zorgen luistert. De meesten lijden aan geestelijke gezondheidsproblemen, en de medische staf van Artsen zonder Grenzen neemt stress, onzekerheid over de toekomst, shock, ontkenning, angst, woede, verdriet, slaapstoornissen en fysieke symptomen zoals buikpijn en hoofdpijn waar bij de patiënten. Maar dit is slechts het topje van de ijsberg als het gaat om het langdurige lijden dat mensen kunnen verdragen.

“Er kwam een vrouw naar ons toe, die herhaaldelijk vroeg om onmiddellijk naar huis terug te keren en om onze hulp vroeg”, zegt Narine Danielyan. “Bijna iedereen met wie we praten, vertelt ons dat ze een dierbare of een ver familielid hebben verloren. De meesten van hen zijn er kapot van en zwaar psychologisch getroffen.”

De teams voor geestelijke gezondheidszorg van Artsen Zonder Grenzen blijven patiënten opvolgen die zijn ondergebracht in een aantal hotels of centra in de buurt van de opvanglocatie in Goris, door geestelijke gezondheidszorgsessies aan te bieden. Ondertussen blijven onze teams actief betrokken bij het beoordelen van de veranderende behoeften, met een specifieke focus op de algemene gezondheidszorg, de continuïteit van de zorg voor patiënten met niet-overdraagbare ziekten en de aanpak van onder meer luchtweginfecties.