Sociale media

  • NL
Open the menu

Op First Mission naar Burundi met Artsen Zonder Grenzen

Country
Burundi

First Mission bannerMijn naam is Lisa. Ik ben studente biomedische wetenschappen aan de UHasselt en sinds kort, samen met Pierre, ambassadrice voor Artsen Zonder Grenzen. Nooit had ik gedacht daadwerkelijk met Artsen Zonder Grenzen te kunnen vertrekken op missie, maar na de First Mission-actie werden wij geselecteerd om een week lang naar het terrein te gaan. Volgende week vertrekken we met de persverantwoordelijke van Artsen Zonder Grenzen, Christof, naar Burundi om onze eigen ervaringen op te doen en deze later met iedereen te delen.

Kabezi, Burundi © Sarah Elliott
Kabezi, Burundi © Sarah Elliott

Nadat ik te horen kreeg dat ik mee mocht, is alles heel erg snel gegaan. De avond zelf waarop de uitslag werd bekend gemaakt, heb ik Pierre voor het eerst ontmoet (hij zal voor de Franstalige studenten meegaan) en dat klikte direct vrij goed. Beiden zijn we enorm gemotiveerd en zullen we alles uithalen wat erin zit. Kort daarna volgde de eerste vergadering in Jette - waar het hoofdkantoor van Artsen Zonder Grenzen is - om het programma te overlopen. Ook daar heb ik een aantal nieuwe en zeer inspirerende mensen ontmoet die hun verhaal kwamen delen en ons van uitleg voorzagen. Elk hadden ze hun eigen ervaringen en visies waarmee ze me bleven verrassen.

Pasfoto LisaOp deze manier kregen we te horen van de 3 projecten die we zullen bezoeken in Burundi en welke de specialisaties zijn. Zo is er het project in Kabezi dat voornamelijk werkt rond obstetrische problemen of het project in Gitega dat zich heeft gespecialiseerd in de behandeling van verloskundige fistulas, iets waar Artsen Zonder Grenzen zeer trots op is. Daarnaast bezoeken we nog een derde project in Kirundo dat patiënten met malaria behandeld. Er werd ons ook verteld dat er gelijktijdig in die projecten gewerkt wordt met plaatselijke artsen die hier een opleiding krijgen om het later over te nemen van de expats. Een bijzondere en leerrijke ervaring zal het zeker worden.

De inhoud van Lisa's kofferEen reis naar Burundi is echter niet zo maar ondernomen. Vlak na de eerste meeting ben ik afgezakt naar het tropisch instituut in Antwerpen voor mijn eerste reeks van 4 vaccinaties. Niet altijd een even leuke ervaring maar je moet er dan ook wat voor over hebben. Ook organisatorisch komt er veel bij kijken zoals de regelingen voor de visa, tickets, enz…

Nu, 6 dagen voor vertrek, borrelt de spanning op en ontstaan er vlinders in mijn buik. Mijn koffer begint vorm te krijgen hoewel er zo nu en dan herinneringen in mijn hoofd ontstaan van dingen die ik niet mag vergeten. Dat spannende gevoel dat je krijgt zoals voor een examen begint nu ook de overhand te nemen. Maar vooral de ‘goesting’ en de nieuwsgierigheid naar een nieuwe ervaring, uitdaging en omgeving houden mij bezig. Ik heb er zin in!

- Lisa