Sociale media

  • NL
Open the menu

Bijna iedereen lijdt aan malaria

Country
Burundi

First Mission bannerGisteravond zijn we aangekomen in Kirundo. Een project van Artsen Zonder Grenzen dat zich specialiseert in de behandeling van paludisme, of malaria. We worden er hartelijk verwelkomd door alle werknemers. Caroline, die het project leidt, vertelt dat ze samenwerken met de overheid en het ministerie, waardoor er veel procedures nageleefd moeten worden en dat op het ritme van het land. Daarnaast is malaria één van de grootste oorzaken van kindersterfte in Burundi.

Het team in Kirundo
Het team in Kirundo

Eén van de grote veranderingen die Artsen Zonder Grenzen heeft doorgevoerd is de overschakeling van het medicijn Kinine naar Artusanate. Hiervoor moeten er een heel aantal nieuwe protocollen opgesteld worden die goedgekeurd moeten worden en dat kost tijd, veel tijd. In Burundi is medische hulp gratis voor alle kinderen jonger dan 5 jaar en voor zwangere vrouwen, maar Artsen Zonder Grenzen biedt gratis gezondheidszorg aan alle patiënten.

Het project werkt samen met de drie districten van de regio die samen 36 centres de santé of gezondheidscentra bevatten, die beheerd worden door de overheid. Samen met Caroline en Dr. Isaac (de medisch verantwoordelijke van de overheid voor het district) trekken we naar één van de centra in Mugendo. Er staat een enorme groep mensen. Elke dag van de week worden er zo’n 80 consultaties gedaan, door slechts 2 verplegers die elkaar continu afwisselen. De wachtzaal zit stampvol, overal waar ik kijk zie ik mensen wachten op hun consultatie, spuit of afspraak in het labo.

Het centrum heeft geen elektriciteit en de middelen die ze hebben zijn minimaal. Een verpleger geeft ons een rondleiding en laat ons alle ruimtes ziet, en ook de bevallingszaal en een zaal voor observaties. De vorige dag zijn er door de laborant 33 tests gedaan op malaria en daarvan bleken er 30 positief! Van het totale aantal patiënten per dag blijkt drie vierde malaria te hebben. Dat zijn cijfers die mij even doen stilstaan. De patiënten, meestal jonge kinderen, met ernstige malaria krijgen een intramusculaire spuit met Artusanate en worden doorverwezen naar het hoofdcentrum van het district. Daar worden ze door het team van Artsen Zonder Grenzen opgehaald voor de verdere behandeling in het ziekenhuis van Kirundo.

We trekken verder naar het ziekenhuis van Kirundo. Daar krijgen we een rondleiding van Veselina die ons de hele werking uitlegt. Het ziekenhuis is het bezit van de overheid en niet van Artsen Zonder Grenzen. Hierdoor heeft Artsen Zonder Grenzen geen inspraak op de organisatie, maar proberen ze wel langzaam maar zeker veranderingen door te voeren.

De toestand van vele patiënten en de staat waarin het ziekenhuis verkeert heeft mij gepakt. Het was een lange en zware dag maar toch kreeg ik een brok in mijn keel bij het verlaten van Kirundo. Caroline en haar team zijn een geweldige groep en hebben mij ondanks alle moeite die ze moeten doen om alles te organiseren enorm geïnspireerd. Het is een prachtig project dat met veel doorzettingsvermogen verder gezet wordt en dat respecteer ik enorm.  Ik hoop dat ik ooit de kans krijg om ze terug te zien.