Sociale media

Open the menu

Oorlog in Oekraïne

Dossier

Oorlog in Oekraïne

Sinds het begin van de oorlog tikt de klok voor de teams Artsen Zonder Grenzen. Onze noodhulp in Oekraïne en haar buurlanden volg je hier op de voet. Lees de recentste updates bovenaan de feed.

Steun onze noodhulp

 

Bijgewerkt op vr, 07/29/2022 - 09:31
AZG acties in Oekraïne
28 juli

28 juli

Update van onze noodhulp: mobiele klinieken, ambulancediensten en evacuaties aan de frontlinie

Artsen Zonder Grenzen blijft ook vandaag - meer dan ooit - oorlogsslachtoffers in Oekraïne bijstaan met medische noodhulp. Onze teams ondersteunen ziekenhuizen aan de frontlinie, we runnen mobiele klinieken in meerdere steden in het land en we hebben in totaal al meer dan 1.000 patiënten geëvacueerd met onze medische treinen. Een overzicht van onze noodhulp in Oekraïne op 28 juli.

18 juli

18 juli

Onze teams in Oekraïne hebben nu in totaal al 1.000 patiënten geëvacueerd. Sinds begin april evacueren we patiënten en kwetsbare slachtoffers van frontlinies in het oosten naar veiligere plaatsen in het westen van Oekraïne. Daartoe rijden er twee treinen, waarvan er één zelfs uitgerust is met een afdeling intensieve zorgen.

22 juni

22 juni

Via onze twee medische treinen heeft AZG nu in totaal 653 patiënten geëvacueerd uit frontlinies in het oosten van Oekraïne. Van onze patiënten op trein horen we schokkende verhalen, de wonden die we verzorgen zijn afschuwelijk. AZG getuigt nu in een rapport over wat onze patiënten - de meeste zijn oorlogsgewonden - hebben meegemaakt. Met het rapport willen we met klem aantonen dat burgerlevens niet worden gerespecteerd en de oorlog in Oekraïne het internationaal humanitair recht ernstig schendt. Ons rapport kan je hier lezen (in het Engels).

30 mei: Medische trein

Nieuwe medische trein om oorlogsslachtoffers te evacueren

In samenwerking met de Oekraïense spoorwegen en het Ministerie van Volksgezondheid richtte AZG een tweede en beter uitgeruste medische trein in, met een wagon voor intensieve zorgen. De nieuwe trein brengt zwaargewonde patiënten van ziekenhuizen dicht bij de frontlinie in het oosten over naar ziekenhuizen in het westen van Oekraïne. Bekijk de indeling van de trein hier:

20 mei

20 mei

De medische noodhulp van Artsen Zonder Grenzen in Oekraïne gaat onverminderd verder. In totaal hebben de meer dan 750 van onze medewerkers in het land al 485 ton medisch materiaal gedoneerd aan ziekenhuizen. Onze teams beheren nu 2 medische evacuatietreinen van het oosten naar Lviv en we hebben mobiele klinieken in de grootste, getroffen steden van het land.

13 april

13 april

Onze teams evacueerden 78 weeskinderen en 11 kinderen met traumatische verwondingen naar Lviv met een vijfde medische trein.

"Elke evacuatie met de trein is emotioneel. Dit is een hartverscheurende herinnering aan de menselijke kosten van deze oorlog. Maar de trein was gevuld met glimlachen, knuffels en liefde van het personeel van het weeshuis. Er zijn momenten van licht in deze duisternis. - Stig Walravens, spoedarts bij Artsen Zonder Grenzen.

De trein zal spoedig terugkeren naar het oosten van het land voor een zesde evacuatie.

4 april: evacuatietrein

4 april

Een medische trein van Artsen Zonder Grenzen en de Oekraïense Spoorwegen vervoerde de eerste 9 patiënten van het ziekenhuis in Zaporizja, in het zuiden van het land, naar Lviv. De meeste van deze patiënten raakten zwaargewond in Marioepol of toen ze de stad probeerden te ontvluchten. Joanne Liu, kinderarts bij Artsen Zonder Grenzen, doet verslag van deze ongekende medische operatie in Oekraïne.

Hoe is het aan boord van onze medische trein in Oekraïne?

17 maart

17 maart

Training in oorlogschirurgie in Kyiv

Op 13 en 14 maart heeft een team van Artsen Zonder Grenzen aan het personeel van het Okhmadet-kinderziekenhuis in Kyiv een opleiding oorlogschirurgie gegeven en advies verstrekt over het omgaan met een massale toevloed aan gewonden.

14 maart

14 maart

1,7 miljoen vluchtelingen vanuit Oekraïne naar Polen: de inzet aan de Poolse grens is enorm

"De lelijkheid van een oorlog én de schoonheid die het bij de mensen naar boven kan brengen, je ziet het alle twee hier in Polen."

Felipe Van Braak is één van de medische teamleiders in het noodhulpteam van Artsen Zonder Grenzen in Polen, aan de grens met Oekraïne. Hij ziet Poolse burgers, organisaties en autorititeiten die met de grootste inzet er alles aan doen om meer dan 1,7 miljoen Oekraïense vluchtelingen op te vangen.

11 maart

11 MAART

Onze noodhulp voor Oekraïne: een race tegen de tijd

Algemeen directrice Meinie Nicolai legt je uit wat onze grootste uitdagingen zijn om onze noodhulp voor Oekraïne op grote schaal en op snelheid klaar te krijgen.

06 Maart

06 Maart

We sturen noodvoorraden met spoed per trein naar Kiev vanuit Oekraïense opslagplaats

Zaterdag 5 maart, rond 18.00 uur lokale tijd, ontmoette een van de noodhulpteams van Artsen Zonder Grenzen in Oekraïne Oleksandr Kamyshin, voorzitter van de raad van bestuur van de Oekraïense Spoorwegen. De eerste internationale voorraden van Artsen Zonder Grenzen waren aangekomen in Oekraïne en slechts een paar uur eerder in het magazijn gelost.

05 Maart

05 Maart

Respecteer mensenlevens in Mariupol, wie de stad wil verlaten moet dat dringend en veilig kunnen doen

De humanitaire situatie in Mariupol is catastrofaal. Duizenden mensen zitten in de belegerde stad in de val. Er is geen water, geen elektriciteit, geen verwarming. We horen van mensen die letterlijk sneeuw moeten eten om te overleven. We roepen op: wie de stad wil verlaten, moet dat dringend en op een veilige manier kunnen doen. Dit interview met onze noodhulpcoördinator Laurent Ligozat dateert van zaterdag 5 maart. 👇

02 Maart

02 Maart

Artsen Zonder Grenzen verstuurt haar eerste vracht van 120m³ medisch materieel

De eerste vracht medische noodhulpgoederen van Artsen Zonder Grenezn heeft onze opslagplaatsen in Brussel verlaten voor Oekraïne. Die bestaat uit:

  • chirurgische kits,
  • Trauma kits,
  • geneesmiddelen voor chronische ziekten,
  • voorraden voor de zwaar gewonden
01 Maart

01 Maart

We bereiden onze noodhulp voor in Oekraïne en sturen teams naar de buurlanden

Terwijl het conflict voortduurt, mobiliseert Artsen Zonder Grenzen een noodhulpactie in Oekraïne en worden teams ingezet in Polen, Moldavië, Hongarije, Roemenië en Slowakije, en staan we ook klaar om humanitaire hulp te verlenen in Rusland en Wit-Rusland.

Urgentieteams aan de Poolse grens proberen personeel en essentiële voorraden in Oekraïne te krijgen en noodhulpactiviteiten op te zetten aan beide kanten van de grens.

 

Volg al ons nieuws in Oekraïne en de rest van de wereld en abonneer je op onze nieuwsbrief