Sociale media

Open the menu

Oekraïne: Artsen Zonder Grenzen helpt oorlogsgewonden in kinderziekenhuis Kyiv

Op 13 en 14 maart heeft een team van Artsen Zonder Grenzen aan het personeel van het Okhmadet-kinderziekenhuis in Kyiv een opleiding oorlogschirurgie gegeven en advies verstrekt over het omgaan met een massale toevloed aan gewonden. Met 750 bedden is het een van de grootste ziekenhuizen in de Oekraïense hoofdstad.

kyiv martial ledecq chirurgie
Martial Ledecq, een Belgische vaatchirurg, midden in een operatie in het Okhmatdyt ziekenhuis in Kyiv. © AzG - 14 maart 2022 

Teams van Artsen Zonder Grenzen boden steun bij de verzorging van oorlogsgewonden

Toen de teams van Artsen Zonder Grenzen het ziekenhuis bezochten, verzorgde het medisch personeel meerdere gewonden per dag. Ze vroegen om steun bij de oorlogsgeneeskunde, in afwachting van een toename van het aantal opnames.

"De meeste chirurgen in dit ziekenhuis zijn specialisten, maar ze zijn niet opgeleid om oorlogsgewonden te behandelen," zei Anja Wolz, noodcoördinator van Artsen Zonder Grenzen in Oekraïne. "In het geval van een kogel- of granaatscherfwond, is het schoonmaken van de wonden uiterst belangrijk. Het moet snel en correct gebeuren om het risico op infectie te vermijden. Deze praktijken vereisen ervaring.”

We gaven opleidingen in oorlogschirurgie en de massale stroom aan slachtoffers

Een ervaren oorlogschirurg van Artsen Zonder Grenzen gaf een opleiding zodat zijn collega's in Kyiv hun vaardigheden konden verbeteren in het snel stabiliseren van trauma's, het voorkomen van inwendige bloedingen en het schoonmaken van wonden. Daarnaast gaf een noodarts van Artsen Zonder Grenzen een opleiding over het beheer van een massale toevloed van gewonden, die door 40 deelnemers werd bijgewoond. Ook werd de patiëntenstroom bekeken en advies gegeven over de aanschaf en het beheer van medische benodigdheden.

 "We hebben de opleiding over het beheer van massaslachtoffers nog niet volledig kunnen afronden. Er is nog veel te doen, maar we zijn van plan om zo snel mogelijk terug te komen," besluit Anja Wolz. "We willen ook de bevoorradingsketens van het ziekenhuis blijven analyseren. Dit zijn enkele van de belangrijkste verzoeken van het ziekenhuispersoneel."