Sociale media

Open the menu

Oorlog in Oekraïne: een update van onze noodhulp eind juli

Artsen Zonder Grenzen blijft ook vandaag de slachtoffers van de oorlog in Oekraïne bijstaan. Momenteel werken ongeveer 570 Oekraïense en 133 internationale medewerkers in het land. En elke dag nog komen er meer bij.

Artsen, verpleegkundigen, psychologen, maar ook logistiek en administratief personeel blijven zich keihard inzetten om zoveel mogelijk mensen te helpen. Artsen Zonder Grenzen verleent hulp in Dnipro, Ivano-Frankivsk, Kharkiv, Kyiv, Lviv, Odesa, Poltava, Pokrovsk, Kryvyi Rih, Uzhhorod, Kropyvnytskyi, Vinnytsia, Zaporizhzhia en Zhytomyr.

L'arrivée à Lviv du premier train de référence médicale de MSF
De aankomst van onze allereerste medische trein in Lviv, maart 2022  © AZG

Onze medische treinen: meer dan 1.000 mensen geëvacueerd

Onze 2 medische evacuatietreinen sporen verder. Via onze treinen kunnen we patiënten en andere kwetsbare mensen evacueren van frontlinies in het oosten, naar veiligere plekken in het westen van Oekraïne. Op die manier ontlasten we ook de ziekenhuizen aan de frontlinie: zij kunnen verder nieuwe traumapatiënten blijven opnemen.

Van eind maart tot eind juli hebben we in totaal 1.053 patiënten kunnen evacueren, via 37 verschillende evacuatieritten.

Donetsk: steun aan ziekenhuizen in de frontlinie

De oorlog in Oekraïne woedt nog steeds hevig in de oblast Donetsk. Wij werken nauw samen met ziekenhuizen en eerstelijnsgezondheidscentra dichtbij de frontlinies om ervoor te zorgen dat zij over voldoende van de juiste voorraden en opleiding beschikken om patiënten te kunnen blijven behandelen, zelfs als zij door hevige gevechten van de aanvoerlijnen afgesneden raken.

  • We rusten sommige ziekenhuizen ook uit met speciale infrastructuurkits zoals zonnepanelen, generatoren en waterreserves, zodat ze kunnen blijven werken als hun stroom- of watervoorziening uitvalt.
  • Onze teams ondersteunen bepaalde ziekenhuizen om hun spoedafdeling te reorganiseren en te versterken in het geval van een massale toestroom aan gewonden.
  • We runnen ook doorverwijzing vanuit deze ziekenhuizen met ambulances die vanuit de steden Dnipro en Pokrovsk vertrekken. Deze ambulancedienst draait de laatste weken op volle toeren, naarmate de gevechten heviger worden. In totaal hebben onze ambulances al 307 patiënten kunnen evacueren naar ziekenhuizen buiten Donetsk.

Kharkiv: mobiele klinieken te midden van beschietingen

De stad Kharkiv wordt nog steeds dagelijks beschoten. In Kharkiv steunen we momenteel de ontheemden van de stad op verschillende plaatsen via mobiele klinieken. Ondanks die onveiligheid konden onze teams tussen 11 juli en 24 juli 17 mobiele klinieken binnen en buiten de stad runnen.

Cliniques mobiles MSF dans le métro de Kharkiv Elena, 35 ans, et son fils Kirill, 6 ans, sont examinés par Kelly et Kirill, à Kharkiv, en Ukraine, le 11 avril 2022
Elena en haar zoon Kirill op consultatie in één van onze mobiele klinieken, hier in de metro van Kharkiv ©Adrienne Surprenant 

Dnipro: mobiele klinieken voor ouderen, kinderen en andersvaliden uit Donetsk en Luhansk

In de oblasten Donetsk en Luhansk blijft de oorlog zeer intens. Veel mensen die de twee oblasten zijn ontvlucht, belanden in de stad Dnipro – meer naar het westen – waar ze worden opgevangen in meer dan 40 opvangcentra.

Onze teams zien en behandelen er zeer kwetsbare mensen zoals ouderen, kinderen en andersvaliden. Met mobiele klinieken staan we vooral mensen bij met chronische ziekten zoals hoge bloeddruk, astma, diabetes, hartziekten en epilepsie.

Kyiv steeds veiliger: we kunnen onze noodhulp beëindigen

In Kyiv zelf hebben we eind juli besloten om onze activiteiten te beëindigen. De humanitaire situatie en de acute behoeften hebben zich aanzienlijk hersteld.

In Hostomel en andere buitenwijken van Kyiv blijven we de basisgezondheidszorg ondersteunen, samen met Oekraïense artsen en verpleegkundigen. We bouwen er onze geestelijke gezondheidszorg verder uit.

Op andere plaatsen in Oekraïne breiden we onze projecten verder uit

Dit zijn de voornaamste:

  • Kropyvnytskyi: een team van AZG doet medische donaties, geeft trainingen aan gezondheidswerkers en verdeelt hulpgoederen in opvangcentra. We ondersteunen er ook een kraamkliniek.
  • Vinnytsia: via mobiele klinieken geven we medische consultaties aan intern ontheemden die onderdak hebben gevonden in opvangcentra. We verzekeren er vooral langdurige zorg voor mensen met chronische ziekten zoals hoge bloeddruk, astma, diabetes, hartziekten, epilepsie. Ernstig zieke patiënten verwijzen we door naar ziekenhuizen in de regio of we evacueren hen met één van onze treinen.
  • In de bredere regio Kryvyi Rih is AZG begonnen met het runnen van mobiele klinieken voor basisgezondheidszorg.
  • In Bashtanka (iets ten noorden van Mykolaiv) zijn we begonnen met training over geestelijke gezondheid.
  • In Zhytomyr blijven AZG-teams voedselpakketten en hygiënekits verdelen en psychologische steun verlenen aan alle tuberculosepatiënten. We helpen hen om hun medicatie correct te blijven innemen en de behandeling te voltooien.
  • In Zaporizja bieden we via mobiele klinieken steun aan meer dan 30 opvangcentra voor ontheemden. Ook hier staan we vooral mensen met chronische ziekten bij.