Sociale media

Open the menu

Conflict in Oekraïne: Artsen Zonder Grenzen zet alles op alles om haar noodhulpactiviteiten in Oekraïne en buurlanden zo snel mogelijk op te zetten

Artsen Zonder Grenzen zet alles op alles om haar noodhulpactiviteiten in Oekraïne zo snel mogelijk op te zetten. We zetten ook teams in Polen, Moldavië, Hongarije, Roemenië en Slowakije in. Ook in Rusland en Wit-Rusland staan onze teams klaar om in actie te komen. Dat terwijl het conflict in Oekraïne in alle hevigheid voortduurt en honderdduizenden mensen op de vlucht zijn.

pologne ukraine distribution vêtements

Gevechten blijven duren, we bereiden ons voor op een aantal scenario’s

Door de aanhoudende gevechten blijft het moeilijk om de werkelijke omvang van de medische behoeften in Oekraïne te bepalen. We bereiden ons voor op een aantal scenario's, zodat we onze respons snel kunnen bijsturen en opvoeren.

Onze eerste updates vanuit Oekraïne: kits en trainig in Marioepol

In Marioepol – een stad aan de Zwarte Zee tussen Cherson en Luhansk - hebben onze teams tot dusver kits voor oorlogsgewonden uitgedeeld. We geven ook training in traumazorg vanop afstand, dat voor 30 chirurgen in Oost-Oekraïne.

Teams naar Polen, Moldavië, Hongarije, Roemenië, Slowakije

We sturen teams naar Polen, Moldavië, Hongarije, Roemenië en Slowakije om de behoeften van mensen die de grens oversteken te beoordelen en te reageren op humanitaire behoeften. Er zijn ook teams aanwezig in Wit-Rusland en Rusland, zij staan klaar om humanitaire hulp te verlenen.

Noodhulp aan de grens Polen - Oekraïne

Onze noodhulpteams zijn aangekomen bij de Pools-Oekraïense grens en proberen momenteel om essentieel personeel en voorraden in Oekraïne binnen te krijgen. Ons doel is om aan beide kanten van de grens noodhulpactiviteiten op te zetten.  De teams zullen ook evaluaties uitvoeren langs de grens van Oekraïne met Rusland en Wit-Rusland.

Uitdroging en onderkoeling bij Oekraïense vluchtelingen

Onze teams bij de grensovergangen tussen Oekraïne en Polen zien mensen te voet, in auto's en bussen oversteken. Velen zijn moe en uitgeput, sommigen  reizen met kinderen van nog maar 25 dagen oud. Veel mensen die de Poolse grens overstaken, vertelden ons dat ze uren lang in de rij stonden bij vriestemperaturen. Sommigen waren uitgedroogd en anderen leden aan onderkoeling. Wij hebben basismiddelen gedoneerd aan een opvangcentrum in Polen en werken aan een versterking van onze respons.

Schrijf je in op onze nieuwsbrief voor de laatste updates uit Oekraïne

Het conflict in Oekraïne gaat onverminderd voort en verandert voortdurend. Ondertussen doen onze teams in Oekraïne en aan de grenzen er alles aan om zo snel mogelijk onze eerste noodhulp op te zetten. Elke update die we kunnen delen, lees je eerst in de nieuwsbrief. Blijf zo als eerste op de hoogte.