OEKRAÏNE: MEDISCHE TREIN ARTSEN ZONDER GRENZEN VERPLAATST EERSTE PATIËNTE(N)(S)
Op vrijdag 1 april vervoerde een medische trein van Artsen Zonder Grenzen en de Oekraïense Spoorwegen de eerste 9 patiënten van het ziekenhuis in Zaporizja, in het zuiden van het land, naar Lviv. De meeste van deze patiënten raakten zwaargewond in Marioepol of toen ze de stad probeerden te ontvluchten. Joanne Liu, kinderarts bij Artsen Zonder Grenzen, doet verslag van deze ongekende medische operatie in Oekraïne.
“Op dinsdag 29 maart reisden we naar Zaporizja, waar we een ontmoeting hadden met de regionale directeur van Volksgezondheid. Hij wilde met de teams van Artsen Zonder Grenzen de mogelijkheid bespreken om enkele patiënten over te brengen. Om dit te doen, moesten we hun conditie beoordelen.
De meeste patiënten die wij ontmoetten, raakten gewond in Marioepol of toen zij de stad probeerden te ontvluchten. Eén kind had aanzienlijke open breuken. Zijn toestand was stabiel, maar hij was erg ziek.
Het is belangrijk dat het ziekenhuis in Zaporizja, dat dicht bij een frontlijn ligt, een deel van zijn patiënten kan overbrengen zodat het zijn behandelingscapaciteit kan behouden. We moesten er echter voor zorgen dat deze patiënten de reis aankonden en na hun overbrenging dezelfde of een betere zorg konden krijgen.
In dit proces van medische evacuatie is het belangrijk om de mening van de familie te krijgen. De moeder van het kind was vastberaden: "Ik wil dat mijn kind geëvacueerd wordt. Het is zijn enige kans om zijn benen te behouden. Het kind keek ons aan en zei: "Ik wil weer lopen.” Het einde van de dag naderde en we moesten vertrekken zodat we langs de controleposten konden. We zeiden dat we de mogelijkheid van een overplaatsing zouden onderzoeken, zonder iets te beloven aan de verzorgers of de familie. De ziekenhuisdirecteur en veel personeel drongen aan: "Jullie moeten hem eruit halen. Het is zijn enige hoop.”
De volgende dag kwamen we terug en beoordeelden elke patiënt. We stelden onszelf één belangrijke vraag: kan hij of zij een reis van 20 uur aan, waarbij het uitrustingsniveau niet dat van een afdeling intensieve zorgen is? De medische trein is nu relatief eenvoudig. Als we de operatie kunnen herhalen, opwaarderen we hem ongetwijfeld. De dag voor vertrek kwamen we vroeg terug om alle patiënten opnieuw te beoordelen en ons ervan te verzekeren dat ze 100% stabiel waren.
We hadden een twijfelgeval over een driejarig kind met ernstige abdominale verwondingen. Zijn moeder zei ons, "Mijn kind gaat sterven tijdens de overplaatsing.” Ik ben al 30 jaar kinderarts en heb alle teams uitgelegd dat als een moeder je dat vertelt, ze zich niet vergist. Samen met het verantwoordelijke personeel beoordeelden we de toestand van het kind 3 keer. Donderdagochtend kwam het kind terug in de operatiekamer en kwamen we allemaal tot dezelfde conclusie: hij was niet geschikt om overgeplaatst te worden. We namen deze beslissing samen.
Verder herinner ik me een vrouw die gewond raakte in het gezicht door een explosie. Ze verloor haar rechteroog. Op de dinsdag voordat de trein vertrok, vroegen we haar ons een foto te sturen, omdat we haar toestand moesten beoordelen en we niet in het ziekenhuis konden blijven vanwege de avondklok. In plaats van ons een foto van haar verwonding te sturen, stuurde ze ons een foto van haarzelf voor de explosie. Het eerste wat ze tegen ons zei toen we terugkwamen in het ziekenhuis was: "Ik wil weer mooi zijn voor mijn man en voor mijn kind." De verhalen van deze paar patiënten zijn niet uitzonderlijk. Dit is de realiteit voor duizenden mensen in Oekraïne.
We waren getuige van een ongelooflijke toewijding tijdens deze overplaatsingsoperatie. Het hoofd van de afdeling intensieve zorgen kwam persoonlijk naar de trein. Hij was uiterst attent voor het kind met ernstige beenwonden en nam zelf de brancard mee de trein in. Toen de installatie van de patiënten in de trein voltooid was, zei hij tegen mij: "Ik draag deze patiënten aan jou over. Mijn werk zit erop.”