Ondervoeding

Wereldwijd zouden naar schatting bijna 195 miljoen kinderen ondervoed zijn, waarvan 20 miljoen kinderen aan levensbedreigende acute en zware ondervoeding lijden.

Ondervoeding is niet alleen het gevolg van onvoldoende voedselinname, maar wordt vooral veroorzaakt door het ontbreken van essentiële voedingsstoffen. Tijdens hun eerste zes levensmaanden hebben baby’s alleen moedermelk nodig, maar daarna is dat niet langer voldoende en is de samenstelling van de babyvoeding van vitaal belang.

Zo kunnen voedingspatronen die niet de juiste combinatie van calorieën bevatten (kwaliteitseiwitten en essentiële vetten, maar ook koolhydraten, vitamines en mineralen) het groei- en ontwikkelingsproces hinderen en verzwakken ze de afweer van het kind.

Matige en ernstige ondervoeding

Ondervoeding veroorzaakt jaarlijks minstens één derde van de totale sterfte bij kinderen onder de vijf jaar (en dat zijn er 8 miljoen). Kinderen onder de twee jaar zijn het kwetsbaarst, omdat hun voedingsbehoeften bijzonder hoog zijn.

Er bestaan twee soorten ondervoeding: matige en ernstige. In het eerste geval omvat de behandeling een voedingssupplement in de vorm van een twee keer per dag in te nemen pap.

Deze behandeling is bestemd voor ondervoede kinderen met een gewicht/lengteverhouding van minder dan tachtig procent dan normaal, en voor de meest kwetsbare risicogroepen: kinderen die bepaalde infecties hebben gehad, zwangere en zogende vrouwen, ouderen en wezen. In deze ‘supplementencentra’ verstrekken de teams van Artsen Zonder Grenzen dagelijks de maaltijden ter plaatse of delen ze één keer per week gedroogde preparaten uit om thuis te bereiden.

Bij ernstige ondervoeding richten de teams in ziekenhuiscentra zogenaamde ‘therapeutische voedingscentra’ op. In dit type programma worden kinderen opgenomen met een gewicht/lengteverhouding van minder dan zeventig procent dan normaal, of met oedemen door voedingstekort (gezwollen enkels, gezicht…). Ze worden gedurende ongeveer vier weken acht keer per dag gevoed, eerst met speciale melk, dan met speciale, calorierijke voeding.

Een ernstig ondervoed kind wordt opgenomen door Artsen Zonder Grenzen in het Sadar Ziekenhuis in Bihar. © Sami Siva. India, 2014.
Een ernstig ondervoed kind wordt opgenomen door Artsen Zonder Grenzen in het Sadar Ziekenhuis in Bihar. © Sami Siva. India, 2014.

MEDISCHE OPVOLGING VAN ONDERVOEDING

Aangezien ondervoede kinderen gevoeliger zijn voor infecties, moeten ze intensief medisch gevolgd worden om eventuele nevenaandoeningen te behandelen, zoals diarree en infecties. De kinderen worden ook ingeënt tegen mazelen, een zeer gevaarlijke ziekte bij ondervoeding.

Eén van de doeltreffendste behandelingen is gebruiksklare therapeutische voeding. Die bestaat in de vorm van koekjes en pindapasta in zakjes. Ze hebben evenveel voedingswaarde als therapeutische melk en kunnen overal meegenomen en geconsumeerd worden, zonder dat er water aan moet worden toegevoegd.