Sociale media

Open the menu

Afghanistan: welke zorg bieden we in onze projecten, 1 jaar na de machtsovername?

Op 15 augustus 2021 nam de taliban de macht over in Afghanistan. Met een klap trokken heel veel internationale hulpverleners zich terug uit het land. Hoewel vandaag het Afghaanse zorgsysteem zich stilaan heeft hersteld, stortte dat het afgelopen jaar ei-zo-na ineen: veel zorgpersoneel kon niet meer worden betaald en ziekenhuizen moesten de deuren sluiten. In grote delen van het land raakte de bevolking gewoon niet meer aan (betaalbare) zorg.

Qadratullah, 8, die al negen dagen een abces op zijn linkerarm heeft.
De 8-jarige Qadratullah sukkelt al 9 dagen met een abces op zijn linkerarm. Onze dokter in het Boos-ziekenhuis onderzoekt hem grondig. © Oriane Zerah , 25 januari 2022

Als onafhankelijke medische internationale organisatie besloot Artsen Zonder Grenzen meteen om in Afghanistan te blijven. We weigerden om de bevolking in nood in de steek te laten. Onze projecten (die allemaal gefinancierd worden door particuliere schenkers) waren bij de enige medische voorzieningen waar patiënten überhaupt nog terechtkonden. Vandaag draaien die projecten nog steeds op volle toeren.

Hoe staan we er een jaar later voor? Dit is een overzicht van de zorg die we bieden in Afghanistan op het einde van de maand juni 2022, bijna één jaar na de overname.

Ondervoeding stijgt in Afghanistan

Net als in Ethiopië, Somalië, Madagaskar, Jemen of Mali zien we ook in Afghanistan een zorgwekkende stijging van ondervoede patiënten. Vooral voor kinderen onder de vijf jaar is ondervoeding levensgevaarlijk. Ondervoeding komt in Afghanistan sowieso endemisch voor, met pieken in de winter- en zomermaanden. De bijkomende economische crisis en ongewone droogtes zorgen echter voor pieken in ondervoeding die we nog maar zelden hebben vastgesteld. Ook in Afghanistan reageren onze teams op die pieken van ondervoeding.

Samira was één van de vele mazelenpatiëntjes die onze teams hebben behandeld in het Boost-ziekenhuis
Samira was één van de vele mazelenpatiëntjes die onze teams hebben behandeld in het Boost-ziekenhuis. © Tom Casey, 23 februari 2022

Lashkar Gah: het blijft druk op alle afdelingen in het Boost-ziekenhuis

In de stad Lashkar Gah, in de provincie Helmand, steunen we het Boost-ziekenhuis. Alle afdelingen in het ziekenhuis blijven het bijzonder druk hebben.  

  • De drukste afdeling het voedingscentrum, met een bezittingsgraad van 180%. Onze teams moesten 588 ernstig ondervoede kinderen opnemen.
  • Mei was dan weer de drukste maand voor de spoedafdeling in Boost, met maar liefst 26.000 spoedconsultaties; de hoogste cijfers van het hele jaar.
  • 862 patiënten werden opgenomen op de algemene kinderafdeling. In juni hebben we afdeling intensieve zorg nog uitgebreid van 18 naar 30 bedden.
  • De pieken van mazelen lijken gestaag af te nemen. In mei hebben we 500 kinderen behandeld, dat is een derde minder dan in maart.
  • Onze teams begeleidden in Boost 2.000 veilige bevallingen en voerden 800 chirurgische ingrepen uit.

Vooral inzetten op kinderafdelingen in Herat

Ook in de stad Herat (hoofdstad van de gelijknamige provincie) zagen we vooral een toename van ondervoeding bij onze patiënten. In het regionale ziekenhuis van Herat runnen onze teams een speciaal voedingscentrum. Daar werden in mei 374 kinderen opgenomen, meer dan het dubbele van het aantal in april. We behandelen er ondervoede kinderen met bijkomende complicaties. De meeste van die kindjes kampen ook met acute waterige diarree. Vooral het aantal kinderen jonger dan 6 maanden is opvallend.

In hetzelfde ziekenhuis ondersteunen we ook de pediatrische afdeling, de spoedafdeling en de afdeling intensieve zorg. 393 patiëntjes moesten we opnemen op de pediatrische intensieve zorg. Net als in Boost, daalt ook in Herat het aantal mazelenpatiënten gestaag. In mei hebben we 292 kinderen opgenomen, dat is de helft minder als in april.

Badro Noor Mohammad is moeder van vijf kinderen en wordt samen met haar 7-jarige dochter Zainabo behandeld voor DR-TB in het MSF-behandelingscentrum in Kandahar, Afghanistan.
Badro Noor Mohammad is moeder van vijf kinderen en wordt samen met haar 7-jarige dochter Zainabo behandeld voor multiresistente tuberculose in ons behandelingscentrum in Kandahar. © Laura Mc Andrew

Twee nieuwe therapeutische voedingscentra in Kaboel

Ook in hoofdstad Kaboel werken we hard om ondervoeding tegen te gaan. In het Maiwand Teaching heeft AZG de pediatrische afdeling van het ziekenhuis gerenoveerd, daar runnen we nu een therapeutisch voedingscentrum. We werken om snel een tweede centrum met 34 bedden op te zetten. In april openden we in hetzelfde ziekenhuis ook een mazelenunit. In mei hebben we er 126 mazelenpatiënten in ernstige toestand opgenomen.

Kandahar: onze tuberculosezorg blijft doorgaan, plattelandskinderen screen op ondervoeding

In de stad Kandahar, in de gelijknamige provincie, gaan we door met ons project voor multiresistente tuberculosepatiënten. We behandelen er patiënten en kunnen kritieke patiënten opnemen.

Net als in onze andere projecten, zetten we ook hier fors in op voedingsactiviteiten, met bijzondere aandacht voor kinderen uit plattelandsdistricten. We screenen kinderen tussen zes maanden en vijf jaar op ernstige acute ondervoeding in het regionale ziekenhuis Mirwais. Alleen al in mei werden meer dan 4.300 kinderen gescreend. Ernstige gevallen van acute ondervoeding worden vervolgens opgenomen in ons ambulant therapeutisch voedingscentrum. Eind mei waren er 871 kinderen ingeschreven in het programma.

Artsen in het Kunduz Trauma Centrum voeren een operatie uit op een patiënt die gewond is geraakt bij een generator explosie in Kunduz stad. Er wordt zalf op de brandwonden van de patiënt aangebracht om de wondgenezing te bevorderen.
Onze chirurgen in het traumacentrum in Kunduz opereren een patiënt die gewond raakte bij een explosie van een generator.  © Noor Ahmad Saleem, 15 mei 2022

Zwangere vrouwen met complicaties bijstaan in onze kraamkliniek in Khost

Onze kraamkliniek in Khost, een bergstad aan de grens met Pakistan, draait op volle toeren. We bieden er zorg aan zwangere vrouwen met complicaties en neonatale zorg. In mei hebben we 1.626 veilige bevallingen begeleid.

We screenen de zwangere vrouwen op ondervoeding. Bijna 1 op 5 vrouwen die we in mei hebben opgenomen vertoont matige ondervoeding. Zij krijgen extra voedingssupplementen tijdens hun opname, na hun ontslag uit onze kraamkliniek worden ze verder gevolgd in een voedingsprogramma.  

Kunduz: spoed, chirurgie en intensive care voor traumapatiënten

In de stad Kunduz beheert Artsen Zonder Grenzen een traumacentrum. We kunnen hier patiënten opnemen op de spoedafdeling, een afdeling intensieve, een klinische en poliklinische afdeling en twee operatiekwartieren. De meeste traumapatiënten die we behandelen zijn slachtoffers van verkeersongevallen, maar we vangen ook slachtoffers van explosies of andere vormen van geweld op. In mei werden 1.710 patiënten opgenomen op de spoedafdeling, 220 patiënten hadden een chirurgische ingreep nodig.