Sociale media

Open the menu

Sierra Leone

Sierra Leone
Jaar AZG begon te werken in het land
1986

In Sierra Leone helpt Artsen Zonder Grenzen bij de heropbouw van de gezondheidsvoorzieningen. De ebola-uitbraak van 2014-2016 heeft ook veel gezondheidswerkers getroffen en daarom richten we ons vooral op het opleiden van medisch personeel. Daarnaast willen we ook de gezondheidszorg voor moeders en kinderen verbeteren.

Onze teams werken samen met het ministerie van Volksgezondheid en zijn actief in ziekenhuizen, algemene gezondheidsvoorzieningen en in de gemeenschappen om de toegang tot gezondheidszorg te verbeteren en onderbrekingen in de aanvoer van essentiële geneesmiddelen op te vangen.

De gezondheid van moeders en kinderen

We werken samen met het ministerie van Volksgezondheid om de gezondheidzorg in het district Kenema te verbeteren. Daarom bieden we uitgebreide steun aan 13 afgelegen gezondheidsvoorzieningen in drie chiefdoms (Gorama Mende, Wandor en Nongowa) en aan ons nieuwe ziekenhuis in de stad Hangha. We willen het aantal kinderen en vrouwen die in Sierra Leone tijdens de zwangerschap en de bevalling ziek wordt of sterft terugdringen. Het land heeft immers een van de hoogste cijfers voor moeder- en kindersterfte ter wereld.

Het ziekenhuis biedt een brede waaier van pediatrische diensten, inclusief afdelingen voor spoedgevallen en intensieve zorgen, een therapeutisch voedingscentrum met bedden, een algemene afdeling en een quarantaine-afdeling voor patiënten waarvan men vermoedt dat ze lassakoorts hebben, een ziekte die endemisch is in Sierra Leone. We hebben ook een laboratorium gebouwd en een bloedbank ingericht.

In de meest afgelegen chiefdoms, Gorama Mende en Wandor, is veel malaria en veel mensen sterven eraan. Die regio’s zijn onherbergzaam, de wegen zijn slecht en de gemeenschappen leven erg verspreid. Daardoor is de zorgtoegang uiterst beperkt. Artsen Zonder Grenzen richt zich vooral op kinderen jonger dan vijf en op zwangere en zogende moeders. We verstrekken algemene gezondheidszorg en coördineren dringende doorverwijzingen.

Ons programma voor moeder- en kindzorg in Tonkolili blijft het districtsziekenhuis in Magburaka en acht afgelegen gezondheidsvoorzieningen steunen. We hebben de maatregelen voor de preventie en controle van besmettingen en ook de water- en santiatievoorziening verbeterd, geneesmiddelen geschonken en personeel opgeleid. Daarnaast hebben we geholpen bij doorverwijzingen vanuit de gezondheidscentra, sessies voor gezinsplanning georganiseerd en psychosociale steun en medische behandelingen verstrekt aan slachtoffers van seksueel en gendergerelateerd geweld.

Noodhulp

In 2019 hebben we het ministerie van Volksgezondheid logistiek ondersteund tijdens een mazelenuitbraak in het district Kambia. Onze teams hielpen ook bij de campagnes voor inhaalvaccinaties voor mazelen en rodehond in de districten Kenema en Tonkolili. Ze schonken medische voorraden, organiseerden het transport en de veilige verwerking van afval, stuurden sensibiliseringscampagnes aan en deden aan gezondheidspromotie. Daarnaast hielpen we in november met de behandeling van patiënten met lassakoorts. Wij informeerden over klinische protocollen en richtlijnen, schonken preventie- en behandelingsmateriaal en medische voorraden aan de districten Kenema en Tonkolili, en we zetten ambulances in om verdachte en bevestigde gevallen te transporteren.

Meer gezondheidspersoneel = betere gezondheidszorg

Het opleiden van nationale gezondheidswerkers is voor Artsen Zonder Grenzen een topprioriteit. Op 18 december overhandigde de Ghanese Raad van Verpleegkundigen en vroedvrouwen 47 verpleegsters en vroedvrouwen uit Sierra Leone hun diploma. Ze hadden hun twee jaar durende opleiding, gefinancierd door Artsen Zonder Grenzen, succesvol afgerond. Zij zullen ingezet worden in ons ziekenhuis in Hangha en in andere gezondheidsvoorzieningen in Sierra Leone. In februari begon een nieuwe groep verpleegsters aan diezelfde opleiding.

Diagnose en behandeling van resistente tuberculose

In de stad Makeni, in het district Bombali, zijn we begonnen met een nieuw project rond resistente tuberculose. Onze teams steunen de inspanningen van het nationale tuberculoseprogramma om de diagnose en behandeling van resistente tuberculose te decentraliseren door ze in de gemeenschappen van de patiënten beschikbaar te stellen. In 2019 hielpen we bij het verbeteren van de tuberculoseafdeling in Makeni. We pasten het ventilatiesysteem aan en bouwden een recreatieruimte voor intern verpleegde patiënten. De eerste patiënten zijn met een volledige orale behandeling begonnen, dat betekent dat ze geen injecties meer hoeven te krijgen.