Sociale media

Open the menu

Ons eerste patiëntje in het gloednieuwe ziekenhuis in Kenema

Country
Sierra Leone

Op woensdag 6 maart stonden tientallen dokters en verpleegkundigen ongeduldig in hun groene outfit te wachten voor de deuren van het nieuwe ziekenhuis in het district Kenema, in het zuidoosten van Sierra Leone. Eindelijk ging de deur open, onder luid gejuich. Na bijna 2,5 jaar bouwen en maanden van planning, opleiding en voorbereiding was het team eindelijk klaar om de eerste patiënten ontvangen.

Equipe MSF devant l'hôpital en construction
Medisch en logistiek personeel helpen me met de opbouw van het ziekenhuis © Giuseppe La Rosa. Sierra Leone, februari 2018

Mijn team en ik begonnen aan onze eerste dag, in het therapeutische voedingscentrum. Die dag kregen we telefoon van de spoedafdeling dat er een eerste patiënt op komst was: Fudia, een peuter van 15 maanden oud, met koorts, aanslepende diarree en accute ondervoeding. Haar moeder had over het ziekenhuis van Artsen Zonder Grenzen gehoord toen ze op de markt uien aan het verkopen was en besloot meteen te komen. Ze was overstuur en bezorgd. We kregen gauw te horen dat het meisje al eerder opgenomen werd in het ‘supplementencentrum’ van de regering, maar dat haar moeder niet de middelen had om de therapeutische voeding te blijven geven. Meteen stond bijna de hele staf van de afdeling rond het bed van Fudia. Zij maten haar lengte, haar gewicht, de armomtrek en vitale parameters.

 

jungle
Het zicht vanuit één van de kamers in het ziekenhuis © Giuseppe La Rosa. Sierra Leone, februari 2018

Het moet een vreemd gevoel geweest zijn voor de moeder, om met haar dochtertje als enige patiënt in een gloednieuw ziekenhuis aan te komen. Ze bleef heel ongerust en was duidelijk in paniek. De hele dag bleven de verpleegkundigen bij haar. Ze staken haar een hart onder de riem en probeerden haar dag iets aangenamer te maken. Tijdens de eerste maaltijd begonnen de medewerkers te zingen en klapten ze in de handen. Een eerste lachje van Fudia stelde ons allemaal al een beetje gerust. In de dagen die volgden zag ik hoe de moeder en het meisje herstelden en openbloeiden. Elke dag lachte en glimlachte ‘ons eerste patiëntje’ – zoals de medewerkers haar noemden – meer en meer, terwijl er nieuwe patiënten werden opgenomen. Tegen het einde van de week erop waren bijna alle bedden van de afdeling bezet en was het tijd om ons eerste patiëntje te ontslaan. Ik besefte dat we hier niet voor niets zijn. Dit ziekenhuis zal nog andere kinderen helpen om opnieuw te glimlachen, te groeien en gezond te zijn.

Met dank aan de gamers van 'Les Players du dimanche'

Van 7 tot 10 maart 2019 hielden een twintigtal gamers van het collectief 'Les Players du dimanche' een heuse game-marathon. Het evenement was 75 uur lang live te volgen op Youtube, Facebook en Twitch. Met deze unieke actie zamelden ze maar liefst 80.000 euro in. Dat bedrag gebruikten wij integraal voor de bouw van het nieuwe kinderziekenhuis in Kenema, Sierra Leone.