Sociale media

  • NL
Open the menu

Zuid-Sudan: ruim 130.000 mensen ingeënt tegen meningitis A


Artsen Zonder Grenzen heeft samen met het Zuid-Sudanese ministerie van Volkgezondheid 130.000 mensen in de staat Boven-Nijl ingeënt tegen meningitis A (hersenvliesontsteking). Met de vaccinatiecampagne werd een uitbraak in deze regio een halt toegeroepen.

© AZG-MSF. Malakal, 2013
© AZG-MSF. Malakal, 2013

Medische teams van Artsen Zonder Grenzen begonnen op 15 mei in de noordelijke stad Malakal met de vaccinatiecampagne. Zij entten mensen in met een vaccin dat de kwetsbare bevolking in het gebied langdurige immuniteit tegen meningitis A geeft. Deze variant van meningitis kan epidemieën op grote schaal veroorzaken. ‘Dit vaccin beschermt mensen voor 10 jaar,’ zegt Olimpia de la Rosa, noodhulpcoördinator van Artsen Zonder Grenzen. ‘Het vorige vaccin dat we gebruikten, bood maar bescherming voor 3 jaar.’

7 mensen overleden bij uitbraak

Vanaf begin april werd er in Boven-Nijl melding gemaakt van 141 mensen met meningitis A, waarvan er 7 overleden waren. ‘Zelfs als mensen behandeld worden, kan deze ziekte blijvende schade aanrichten, zoals doofheid of invaliditeit,’ zegt De la Rosa. In totaal werden 133.633 mensen ingeënt in 10 dagen. Het Zuid-Sudanese ministerie van Volksgezondheid wil ook in andere gebieden mensen inenten tegen de ziekte. In 2014 zouden er vaccinatiecampagnes in het hele land geweest moeten zijn.