Zuid-Sudan: Regen zet vluchtelingenkamp onder water
De eerste stortregen van het seizoen heeft grote delen van het vluchtelingenkamp Tomping in de hoofdstad Juba blank gezet. Voor de meer dan 25.000 mensen die in het kamp verblijven, worden de onaanvaardbare omstandigheden waar ze nu al in leven, nog erger. Vorige week nog moest Artsen Zonder Grenzen haar medische activiteiten tijdelijk opschorten door overstromingen.
Stilstaand water, een overvol kamp, onvoldoende afwatering en een nijpend tekort aan werkende latrines … Het zijn de ideale omstandigheden voor een uitbraak van diarree, huidinfecties, of andere besmettelijke ziektes - en dan is het regenseizoen officieel gezien nog niet eens aangebroken. Het team van Artsen Zonder Grenzen behandelde eerder al veel patiënten met diarree, malaria en luchtwegeninfecties, maar met het regenseizoen in aantocht zullen die ziektes ongetwijfeld nog meer slachtoffers maken.
“Deze eerste buien zijn slechts een voorsmaakje van wat ons te wachten staat,” zegt Carolina Lopez, noodhulpcoördinator voor Artsen Zonder Grenzen. “Het echte regenseizoen staat voor de deur en dat gaat altijd gepaard met een piek in het aantal malariapatiënten. Dat in combinatie met de nu al erg moeilijke levensomstandigheden in het kamp, zal het niet lang duren voor er ziektes uitbreken. De sanitaire omstandigheden in het kamp moeten dringend verbeteren om een rampzalige situatie te voorkomen.”
De regenbuien hebben een vijfde van het gebied waar de 25.000 vluchtelingen terecht kunnen onder water gezet en hebben de geïmproviseerde onderkomens van de mensen en de weinige spullen die ze nog bezaten, verwoest.
De stortregens hebben ook zo’n 150 latrines verwoest, wat ernstige problemen oplevert, want er waren al te weinig latrines in het kamp. Het gebied dat werd aangeduid om nieuwe sanitaire faciliteiten te voorzien, wordtnu in beslag genomen door de mensen die door de overstromingen geen droge plaats meer hadden in het kamp.
De overbevolking en de overstromingen verhinderen de organisaties bovendien om hulp te bieden. De kliniek van Artsen Zonder Grenzen in het Tomping-kamp stond vorige donderdag gedeeltelijk onder water. “Het team was meer dan twee uur in de weer om de kliniek schoon te maken vóór de medewerkers terug aan de slag konden,” aldus Lopez. “Maar rond de middag konden we niet anders dan onze consultaties een paar uur uitstellen omwille van de aanhoudende regen. Daardoor kregen honderden mensen die dag geen medische hulp. Sindsdien hebben we de kliniek anders georganiseerd en hebben we het ondergelopen deel opgehoogd om voorbereid te zijn op nieuwe regenbuien, die er ongetwijfeld zullen komen.”
Artsen Zonder Grenzen biedt al 30 jaar medische humanitaire hulp in Zuid-Sudan. Toen op 15 december 2013 het geweld in Juba en tal van andere gebieden losbarstte, voerde Artsen Zonder Grenzen haar capaciteit op om snel medische noodhulp te kunnen bieden in het land. De teams werken nu in 20 projecten verspreid over negen van de tien staten in Zuid-Soedan. Ze voorzien primaire gezondheidszorg, chirurgische ingrepen en vaccinaties, maar zorgen ook voor drinkbaar water voor de mensen die hun huizen zijn ontvlucht.