Sociale media

  • NL
Open the menu

Zuid-Sudan: noodhulp gaat zoveel mogelijk door


De instabiele situatie in Zuid-Sudan maakt het voor Artsen Zonder Grenzen erg lastig om de mensen te bereiken die het hardst hulp nodig hebben. Artsen Zonder Grenzen roept de strijdende partijen op haar medewerkers en medische voorzieningen te respecteren en het recht op medische zorg te garanderen. De toegang tot medische zorg in Zuid-Sudan was al beperkt en het nieuwe conflict verergert de al bestaande humanitaire noodsituatie.

© Kim Clausen/AZG. Juba, 26 december 2013.
© Kim Clausen/AZG. Juba, 26 december 2013.

Zware gevechten braken op 24 december uit in Malakal, in de staat Boven-Nijl. Twee dagen lang kon ons team kon het ziekenhuis van de stad niet veilig bereiken. Daardoor kregen 70 gewonden die naar het ziekenhuis kwamen geen verzorging, net als de 49 kala-azarpatiënten in het hospitaal. Gisteren en vandaag kon ons team terugkeren naar het ziekenhuis. 30 kala-azarpatiënten bleken gevlucht te zijn. 17 oorlogsgewonden zijn inmiddels geopereerd.

‘We maken ons grote zorgen over de gewonden die ons niet veilig kunnen bereiken’, zegt landencoördinator voor Zuid-Sudan van Artsen Zonder Grenzen Mike White. ‘Dat geldt ook voor onze kala-azarpatiënten. Zonder behandeling is hun ziekte dodelijk. We doen een beroep op alle partijen hier in Malakal om ervoor te zorgen dat we ons veilig en onbeperkt door de stad kunnen bewegen om patiënten die spoedeisende zorg nodig hebben te kunnen behandelen.’

Gewonden

In het noorden van de staat Jonglei, in Lankien en Yuai, hebben onze teams gewonden door geweervuur behandeld die te voet uit Bor waren gekomen, 3 dagen lopen. Onze teams hebben in de afgelopen 2 dagen 64 gewonden in het ziekenhuis van Lankien en Yuai behandeld. 7 van hen moesten voor spoedeisende chirurgie door de lucht naar Nasir worden geëvacueerd.

Twee dagen geleden hebben we een gespecialiseerd chirurgisch team naar Bentiu, staat Unity, gestuurd, om het bestaande team daar te helpen mensen met schotwonden te behandelen. Het team moest vanochtend geëvacueerd worden vanwege geruchten over aanvallen op de stad.

Geëvacueerd

14 internationale medewerkers moesten gisteren uit Leer worden geëvacueerd. Artsen Zonder Grenzen werkt daar al 2 jaar en behandelde er dit jaar als 64.000 malariapatiënten en 2.000 ondervoede kinderen. 230 Sudanese medewerkers houden het ziekenhuis nu draaiende.

In de hoofdstad Juba bieden onze teams medische noodhulp aan 40.000 mensen die hun toevlucht hadden gezocht op 2 bases van de Verenigde Naties. In de afgelopen week boden onze teams daar 1.100 consulten. Ze zagen een zorgelijk aantal patiënten met diarree door de slechte hygiëne in het kamp.

Veiligheidsgaranties

‘Ondanks dat we ons uiterste best hebben gedaan om onze noodhulpteams in de projecten te houden, hebben we vanwege de geruchten over verslechtering van de situatie de veiligheid van onze mensen voorrang moeten geven’, zegt operationeel manager voor Zuid-Sudan van Artsen Zonder Grenzen Chris Lockyear. ‘We hopen zo snel mogelijk naar Bentiu en Leer terug te keren met volledige teams, maar we moeten eerst veiligheidsgaranties hebben.’

Artsen Zonder Grenzen benadrukt nogmaals dat het hulp wil bieden aan iedereen die in nood verkeert, los van ras en religieuze of politieke overtuiging. In gebieden waar het relatief rustig is, zoals in Maban, gaan onze teams door met hun werk.