Sociale media

  • NL
Open the menu

Zuid-Sudan lijdt onder geweld en verschillende noodsituaties


De gevechten tussen het sinds juli 2011 onafhankelijke Zuid-Sudan en noorderbuur Sudan houden onverminderd aan. Artsen Zonder Grenzen schroeft haar noodhulpactiviteiten in Zuid-Sudan nog verder op: onze teams behandelen gewonden van het recente geweld, geven ondersteuning met aan lokale klinieken en ziekenhuizen, en bieden noodhulp aan vluchtelingen.

Artsen Zonder Grenzen biedt noodchirurgie in Aweil en Agok voor gewonden van de recente gevechten. Ook werd het chirurgisch team uitgebreid, als voorbereiding op een verdere verslechtering van de situatie. Daarnaast hebben we ziekenhuizen in Abiemnom en Bentiu, in deelstaat Unity, voorzien van medicijnen en ander medisch materiaal. Hier zijn hoge aantallen gewonden van de recente gewelddadige confrontaties binnengebracht. Twee hulpverleners van Artsen zonder Grenzen ondersteunen de lokale medische staf.

Vluchtelingen conflict Sudan

Langs de noordelijke grens van de deelstaat Unity verleent Artsen Zonder Grenzen hulp aan vluchtelingen uit Sudan in het vluchtelingenkamp Yida. De afgelopen zes weken zijn ruim 6000 nieuwe vluchtelingen vanuit de deelstaat Zuid-Kordofan aangekomen, zij ontvluchtten het gewapende conflict daar. Onze teams bieden medische zorg en zorgen voor schoon water. Het regenseizoen nadert en elke dag komen er nieuwe vluchtelingen bij. Artsen Zonder Grenzen breidt haar teams uit en zet activiteiten op om uitbraak van ziekten te voorkomen.

Hulp aan vluchtelingen in de regio Abyei

In de Abyei-regio, nabij de conflictzone, biedt Artsen Zonder Grenzen medische zorg aan vluchtelingen met mobiele hulpposten en delen we hulpgoederen uit zoals materiaal om onderkomens mee te bouwen, dekens, zeep en kookspullen. In Rumamer is het aantal binnenlandse vluchtelingen de afgelopen dagen verdrievoudigd. Artsen Zonder Grenzen heeft hulpgoederen uitgedeeld aan 1120 mensen, overwegend vrouwen en kinderen.

Vluchtelingen en geweld in Blauwe Nijlstaat

Artsen Zonder Grenzen verleent daarnaast hulp in vluchtelingenkampen Doro en Jamam. Hier bevinden zich 90.000 mensen die de gevechten in de Blauwe Nijlstaat in Sudan zijn ontvlucht en zich nu in Zuid-Sudan bevinden, in de Boven-Nijl. Het gebied waar zij terecht zijn gekomen is een afgelegen, leeg en onvruchtbaar gebied en er is een ernstig watertekort. Ook hier groeit het aantal vluchtelingen. Artsen Zonder Grenzen en andere humanitaire hulporganisaties zijn verwikkeld in een strijd tegen de klok om genoeg materiaal en medicijnen aan te voeren voordat het regenseizoen de wegen onbegaanbaar maakt.

Meerdere, gelijktijdige crisissen

De recente gevechten vormen niet de enige bedreiging voor de bevolking van het land. Zuid-Sudan kampt met meerdere, gelijktijdige crisissen: voedselonzekerheid, grote stromen vluchtelingen die het land binnenkomen, grootschalige uitbraken van (dodelijke) besmettelijke ziekten en hevige spanningen en geweld tussen diverse groeperingen.