Sociale media

  • NL
Open the menu

Zuid-Sudan: hulp Artsen Zonder Grenzen na gevechten in Juba


Artsen Zonder Grenzen biedt hulp in Juba, Zuid-Sudan, na de hevige gevechten die er plaatsvonden van 15 tot en met 18 december. Bij die gevechten zijn veel mensen gewond geraakt en zijn talloze mensen op de vlucht geslagen. ‘We maken ons ernstig zorgen om de mensen die gevangen zitten in het conflict,’ zegt Michael White, coördinator van Artsen Zonder Grenzen in Zuid-Sudan.Op 18 december leverde Artsen Zonder Grenzen medicijnen en medisch materiaal aan het Juba Teaching Hospital. Hierbij zaten onder meer tetanusvaccinaties, antibiotica, materiaal wonden te verzorgen en lijkenzakken. Ook hebben we een tenthospitaal opgezet bij het ziekenhuis zodat zij meer capaciteit hebben om mensen te verzorgen.

Teams van Artsen Zonder Grenzen zijn de medische en humanitaire noden gaan peilen op verschillende plaatsen in Juba, waaronder een VN-basis nabij het vliegveld en een kathedraal, plekken waar mensen naartoe zijn gevlucht om aan het geweld te ontsnappen. In Juba zijn tienduizenden vluchtelingen. Onze prioriteit is om die plekken te vinden waar de noden het hoogst zijn en onze hulp op te schalen om deze mensen te helpen.

‘We hoorden de geluiden van de gevechten door de hele stad,’ zegt Forbes Sharpe, noodhulpcoordinator van Artsen Zonder Grenzen in Juba. ‘Het was erg intens. Vandaag is het kalmer, maar de spanningen in de straten zijn nog steeds voelbaar. De situatie is zeer ernstig.'

Artsen Zonder Grenzen werkt al 30 jaar Zuid-Sudan. Het is een van onze grootste en langstlopende missies. Op dit moment hebben wij 12 projecten door het hele land.