Sociale media

  • NL
Open the menu

Zuid-Sudan: Gezondheidszorg voor 160.000 mensen bedreigd in Pibor

Artsen Zonder Grenzen heeft in Zuid-Sudan op twee plaatsen in het district Pibor haar projecten moet opschorten omwille van het escalerende geweld. Daarmee zitten 90.000 mensen in de regio nu zonder gezondheidszorg en dat dreigen er nog meer te worden.

© Jenn Warren. Pibor, 2009
© Jenn Warren. Pibor, 2009

De inwoners van de steden Lekwongole en Gumuruk, en ook de medewerkers van Artsen Zonder Grenzen en hun families, zijn gevlucht en schuilen nu in de brousse. Artsen Zonder Grenzen heeft geen personeel meer ter plaatse en kan de twee steden niet meer bereiken. Daarmee moesten de activiteiten in Lekwongole op 25 augustus en in Gumuruk op 20 september stopgezet worden.

Artsen Zonder Grenzen heeft ook alle internationale medewerkers geëvacueerd uit de stad Pibor, maar daar zetten lokale medewerkers voorlopig het project voorlopig wel verder.

“Dit is het hoogtepunt van het malariaseizoen, en we zien hier de zwaarste overstromingen van de voorbije jaren”, zegt Stefano Zannini, die de projecten van Artsen Zonder Grenzen in Zuid-Sudan coördineert. “Het gezondheidscentrum van Artsen Zonder Grenzen in de stad Pibor is nu de enige plaats waar je nog gratis correcte verzorging kan krijgen in de hele staat. Daarvoor moeten mensen soms vier uur stappen. Maar we vrezen dat we ook dit centrum zullen moeten sluiten omwille van de onveiligheid, en dat zou desastreuze gevolgen hebben. De 160.000 inwoners van de staat Pibor zouden dan helemaal zonder gezondheidszorg komen te zitten.”

Artsen Zonder Grenzen roept dan ook alle gewapende groepen in en rond Pibor op om medische faciliteiten en personeel te respecteren, zodat er gezondheidszorg verleend kan blijven worden.

“Het is belangrijk dat wij op een veilige manier de broodnodige medische hulp kunnen blijven bieden aan de mensen in Pibor”, zegt Stefano Zannini. “Wij blijven proberen ons werk te doen en staan klaar om alle activiteiten volledig te hervatten van zodra de veiligheid dat toestaat.”