Zuid-Sudan: Gezondheidssituatie steeds slechter voor 63.000 vluchtelingen in Yida-kamp
In het vluchtelingenkamp Yida in Zuid-Sudan komen elke dag bijna 500 nieuwe vluchtelingen toe. Volgens de vluchtelingenorganisatie UNHCR zitten er nu in totaal 63.500 vluchtelingen, in een kamp dat oorspronkelijk bedoeld was voor 15.000 mensen. Na dagen en soms weken stappen over het Nuba-gebergte, op de vlucht voor het conflict en voedseltekort in de staat Zuid-Kordofan in buurland Sudan, komen de vluchtelingen aan in slechte gezondheid.
“De meeste van onze patiënten zijn in shock. Het aantal overlijdens in het ziekenhuis neemt toe”, zegt Mego Terzian, noodhulpcoördinator voor Artsen Zonder Grenzen. “Gezien het grote aantal patiënten moeten we focussen op patiënten in levensgevaar en op kinderen die kampen met diarree, zware infecties en ondervoeding.”
De meeste patiënten in het ziekenhuis waar Artsen Zonder Grenzen werkt, zijn kinderen jonger dan vijf. Het aantal opgenomen kinderen is de voorbije maand verdubbeld. Ook het aantal ondervoede kinderen dat we in onze raadplegingen zien stijgt en de sterfgevallen in deze leeftijdsgroep zijn op een maand tijd verdubbeld van 7% tot 15%. De kinderen overlijden vooral aan diarree en zware infecties, zoals longaandoeningen. De teams van Artsen Zonder Grenzen doen hun uiterste best om de ouders te helpen met het herkennen van de symptomen, waardoor kinderen vlugger kunnen worden opgenomen in het ziekenhuis.
Sinds april 2012 is het aantal mensen in Yida verdrievoudigd. Het is inmiddels beginnen regenen, en de watervoorraad en -zuivering zijn onvoldoende. Ondanks alle inspanningen van de aanwezige organisaties blijven de leefomstandigheden voor alle vluchtelingen in het kamp rampzalig.
“De meeste consultaties in het ziekenhuis van Artsen Zonder Grenzen hebben te maken met ziektes die zich via het water verspreiden en die makkelijk te behandelen zijn indien er genoeg latrines en drinkbaar water voorhanden zouden zijn”, aldus André Heller-Perrache, landverantwoordelijke in Zuid-Sudan.
Om tegemoet te komen aan de stijgende noden, heeft Artsen Zonder Grenzen, als belangrijkste medische organisatie in het kamp, haar activiteiten uitgebreid. Er zijn drie tenten toegevoegd aan het ziekenhuis met zestig bedden en er komt ook extra personeel de 80 al aanwezige medewerkers versterken.
Artsen Zonder Grenzen werkt sinds november 2011 in Yida-kamp. Het houdt er een ziekenhuis open en biedt consultaties. Daarnaast geeft de organisatie ook medische zorg in het registratiepunt voor vluchtelingen. In juni vaccineerde Artsen Zonder Grenzen 14.000 kinderen jonger dan 15 tegen mazelen. Op dit ogenblik vaccineert de organisatie nog steeds kinderen tussen zes maanden en vijf jaar in het registratiepunt. Andere teams van Artsen Zonder Grenzen bieden hulp aan Sudanese vluchtelingen in Oppernijl-staat.