Sociale media

  • NL
Open the menu

Zuid-Sudan: AZG behandelt gewonden na luchtaanvallen


Op 10 april zijn bombardementen uitgevoerd op Abiemnom, Unity State, Zuid-Sudan, vlakbij de Abyei-regio; een betwiste regio tussen Sudan en het onlangs onafhankelijk geworden Zuid-Sudan. De afgelopen weken zijn er opnieuw gevechten in de regio; de situatie is uiterst onstabiel. Artsen zonder Grenzen heeft een aantal gewonden opgevangen en ondersteunt de behandeling van gewonden in een nabijlegen medisch centrum.

© Gaël Turine
© Gaël Turine

In de middag van dinsdag 10 april werden er 4 gewonden opgenomen in het Artsen zonder Grenzen ziekenhuis in Agok, op 36 km van Abienmon. Het ging om 1 vrouw en 3 kinderen, allen met ernstige open wonden die meervoudige operaties vereisten. Alle vier zijn inmiddels stabiel. Daarnaast heeft het team medicijnen en apparatuur aangevoerd naar het medisch centrum van de overheid in Abienmon ter ondersteuning van de behandeling van 40 gewonden die daar zijn opgevangen.

'De bevolking van deze regio bevindt zich in de frontlinie. De ene na de andere noodsituatie ontvouwt zich. Onze teams doen hun best om de meest acute noden van de mensen te lenigen, met voedsel, onderkomens en medische zorg. Onze blijvende zorg is om brede specialistische medische hulp te bieden en levens te redden,' aldus Emmanuel Roussier, coördinator van Artsen zonder Grenzen.

Sinds de aanvang van gevechten in de Abyei-regio in mei 2011 trekt Artsen zonder Grenzen met mobiele hulpposten door de regio en biedt daarmee medische zorg in Machbong, Abathok, Mading Achueng, Akack Nyel, Leu, Marial Achak, Mabok, Rumamer en Abienmon. Mensen die meer gespecialiseerde hulp nodig hebben, worden naar het Artsen zonder Grenzen ziekenhuis in Agok gebracht. Hiermee bereiken onze teams rond de 100.000 mensen met noodhulp.

Artsen zonder Grenzen monitort tevens de humanitaire situatie in het algemeen en van mensen die – vanwege het geweld – vluchten. Ook is het team in Agok voorbereid om een grote stroom van gewonden op te vangen en de activiteiten wanneer nodig op te schalen. Sinds november 2011, na een onderzoek naar de voedselsituatie in het gebied, verstrekt Artsen zonder Grenzen aanvullende voeding aan 15.000 kinderen jonger dan 5 jaar oud. Ook hebben we een mazeleninentingsactie uitgevoerd.

Sinds 2006 werkt Artsen zonder Grenzen in de betwiste Abyei-regio. Na gevechten in 2008, waarna duizenden mensen zuidwaarts vluchtten, heeft Artsen zonder Grenzen een ziekenhuis opgezet in Agok, op de grens tussen de Warrapstaat, Zuid-Sudan, en de omstreden Abyei-regio. Het ziekenhuis heeft onder meer een kraamafdeling, een chirurgische, verpleeg-, kinder- en tuberculoseafdeling en een voedingscentrum. In 2011 werden hier 31.187 poliklinische consulten uitgevoerd en werden 2.418 opgenomen voor verpleging.