Sociale media

  • NL
Open the menu

Zuid-Sudan: aanval Leer ontzegt bevolking medische zorg


Door een op handen zijnde aanval op de stad Leer ziet Artsen zonder Grenzen zich gedwongen al haar internationale staf uit het ziekenhuis terug te trekken en haar werk stop te zetten.

Het Artsen zonder Grenzen ziekenhuis in Leer, gezien vanuit de verloskundige afdeling. Maart 2015. © Petterik Wiggers/MSF
Het Artsen zonder Grenzen ziekenhuis in Leer, gezien vanuit de verloskundige afdeling. Maart 2015. © Petterik Wiggers/MSF

Door een op handen zijnde aanval op de stad Leer ziet Artsen Zonder Grenzen zich gedwongen al haar internationale staf uit het plaatselijke ziekenhuis terug te trekken en haar werk stop te zetten. Er wordt hevig gevochten in de staat Unity.

Grimmig

‘We trekken bij deze aan de bel over de grimmige situatie in het zuiden van de staat Unity,’ verklaart Pete Buth, adjunct-directeur operaties van Artsen Zonder Grenzen. ‘We kunnen niet werkeloos toezien hoe burgers en medische voorzieningen alweer worden aangevallen. Alle strijdende partijen moeten onmiddellijk stappen ondernemen om ervoor te zorgen dat burgers, humanitaire hulpverleners en hun faciliteiten en voertuigen, geen doelwit worden van deze gevechten.’

Vluchten met patiënten op de rug

Vorig jaar werd het Artsen Zonder Grenzen-ziekenhuis in Leer – waarin we al 27 jaar de bevolking van medische zorg voorzien – in brand gestoken en geplunderd tijdens een aanval op de stad. Onze Zuid-Sudanese staf zag zich gedwongen de bush in te vluchten, met ernstig zieke patiënten op de rug, aangezien onze voertuigen door de strijders waren gestolen. ‘We hopen dat we geen herhaling van de gebeurtenissen van januari 2014 zien: toen duizenden mensen en hele families vluchtten om zich in de moerassen schuil te houden,’ aldus Paul Critchley, landencoördinator van Artsen Zonder Grenzen in Zuid-Sudan.

Dodelijke ziekten

Een gevolg hiervan was dat patiënten zonder medische zorg zaten en dat de medicijnenkuur van mensen met dodelijke ziekten als hiv/aids, tuberculose en kala-azar, werd onderbroken. Onze patiënten en staf moesten overleven op wortels, wilde vruchten, door vies moeraswater te drinken, waardoor het gevaar dat zij malaria en/of diarreeziekten zouden oplopen vergroot werd.

Ondervoede kinderen

Artsen Zonder Grenzen kon een aantal maanden eindelijk terugkeren in Leer, vanaf mei 2014 herstartten we er onze hulp. In maart 2015 namen we 264 patiënten op in het ziekenhuis in Leer, gaven we 6.473 mensen poliklinische behandelingen en 1.116 ernstig ondervoede kinderen verzorgd.

Pijn in het hart

‘We trekken ons met pijn in ons hart terug, omdat we weten dat burgers hieronder lijden: zij zijn nu afgesneden van medische zorg waar hun leven vanaf kan hangen,’ vervolgt Paul Critchley. ‘We roepen alle partijen in het conflict op onvoorwaardelijk onze patiënten, medische voorzieningen en staf te respecteren.’

In juli 2014 brachten we het rapport ‘South Sudan Conflict: Violence Against Healthcareuit om aandacht te vestigen op de impact van de crisis op de zorgverstrekking, een dialoog op gang brengen en het tij voor veilige toegang tot medische zorg voor de bevolking ten goede keren.