Sociale media

  • NL
Open the menu

Zuid-Sudan: aantal zieke vluchtelingen in Malakal verdrievoudigd door erbarmelijke leefomstandigheden


Het aantal patiënten dat Artsen Zonder Grenzen wekelijks behandelt in het vluchtelingenkamp op het terrein van de Verenigde Naties (VN) in Malakal, Zuid-Sudan, is sinds juli verdrievoudigd. Momenteel leven er bijna 48.000 mensen op het terrein. Hun gezondheid wordt bedreigd door overbevolking en erbarmelijke leefomstandigheden.

De beschuttingen in het vluchtelingenkamp op het VN-terrein in Malakal staan op elkaar gepakt en er is erg weinig leefruimte voor de bewoners. © Jacob Kuehn/AZG
De beschuttingen in het vluchtelingenkamp op het VN-terrein in Malakal staan op elkaar gepakt en er is erg weinig leefruimte voor de bewoners. © Jacob Kuehn/AZG

De bevolking in het vluchtelingenkamp nam in juli en augustus toe met ruim 16.000 mensen. Velen komen uit gebieden waar zij door de aanhoudende onveiligheid afgesloten zijn humanitaire hulp. Zij zijn gevlucht voor het geweld en het gebrek aan voedsel. De meeste mensen moesten alle bezittingen achterlaten.

Kinderen kwetsbaarst

In het vluchtelingenkamp heeft Artsen Zonder Grenzen een ziekenhuis met vijftig bedden. Sinds juni is het aantal patiënten dat er behandeld wordt, verdrievoudigd. Het aantal medische onderzoeken voor kinderen onder vijf jaar, de meeste kwetsbare groep onder deze omstandigheden, is zelfs vervijfvoudigd. De kinderen hebben onder meer longontsteking, ernstige luchtweginfecties en malaria. Artsen Zonder Grenzen vreest dat de situatie verder zal verslechteren als de leefomstandigheden niet snel verbeterd worden.

‘De ziektes van onze patiënten hebben een direct verband met de overbevolking en verschrikkelijke leefomstandigheden van hun verblijfplaats,’ zegt projectmanager Monica Camacho van Artsen zonder Grenzen. ‘Er moet meer ruimte vrijgemaakt worden voor de mensen die veilig onderdak zoeken en hulporganisaties moet dringend de basisbenodigdheden voor de vluchtelingen verbeteren.’

Drassig

Duizenden mensen die nieuw aankomen in het vluchtelingenkamp leven in geïmproviseerde beschutting in drassige delen van het terrein waar onvoldoende toegang is tot schoon water en sanitaire voorzieningen. Kinderen spelen er in modder, omgeven door prikkeldraad en vuilnis. Ongeveer zevenduizend mensen zijn ondergebracht in grote, gemeenschappelijke tenten. Daar leven ruim vijftig mensen per tent, elk op 4,5 vierkante meter waar internationale humanitaire richtlijnen 30 vierkante meter voorschrijven.

Door het hele vluchtelingenkamp zijn de sanitaire voorzieningen ontoereikend en is de leefruimte beperkt. De VN heeft ongeveer een halve vierkante kilometer (inclusief ruimte voor paden en ruimtes die andere doelen dienen) toegewezen voor de groep vluchtelingen om te leven, die inmiddels de grootte heeft van de bevolking van een kleine stad. Op de drukste plekken is slechts één latrine per zeventig mensen. Schoon water is ook op veel plekken schaars en veel families hebben een gebrek aan essentiële basisbenodigdheden als dekens.