Sociale media

Open the menu

Zoek- en reddingsschip Geo Barents: 6 reddingen op 3 dagen tijd, we zoeken nu een veilige haven voor 439 geredde mensen

Na zes reddingsoperaties in drie dagen tijd heeft ons zoek- en reddingsteam aan boord van de Geo Barents, 439 mensen gered in het centrale deel van de Middellandse Zee. Alle overlevenden waren Libië ontvlucht op zoek naar veiligheid.  We vragen nu een veilige haven om deze geredde mensen zo snel mogelijk veilig aan land te brengen.

Zes reddingsoperaties in drie dagen

Op 14 januari verliet de Geo Barents de Siciliaanse kust en zette koers naar de zoek- en reddingszone voor de Libische kust. Van 19 tot 21 januari hebben onze teams meerdere schepen in nood bijgestaan en 439 mensen veilig aan boord weten te brengen.

sauvetage méditerranée geo barents
Eén van de bootjes  in nood. Op 3 dagen tijd redde de Geo Barents 439 mensen op zoek naar veiligheid ©  Andrea Monrás, 20 januari 2022

Uren in een gammel bootje, op risico van hun leven

Van de 439 overlevenden aan boord van de Geo Barents zijn de meesten afkomstig uit Eritrea, Bangladesh, Pakistan, Soedan en Egypte. De meerderheid bestaat uit mannen, 112 zijn minderjarig - de meesten zonder begeleiding. Er zijn ook 9 vrouwen en 3 zeer jonge kinderen, de jongste minder dan een jaar oud. Allen zijn Libië ontvlucht en hebben vele uren gereisd in gammele bootjes.

Aan boord bieden onze teams medische zorg en psychologische bijstand

Sommige overlevenden hadden medische hulp nodig voor tekenen van onderkoeling en zeeziekte door de barre weersomstandigheden van de afgelopen dagen. Verscheidene mensen krijgen ook medische behandeling voor ondervoeding.

à bord du bateau
Alle geredde mensen zijn veilig aan boord. We behandelen hen oa voor onderkoeling en ondervoeding en geven hen psychologische zorg ©  Andrea Monrás, 22 januari 2022

Veel slachtoffers in psychologische nood na traumatische gebeurtenissen in Libië 

"Veel overlevenden lijden aan de fysieke en psychologische gevolgen van hun tijd in Libië, waar ze werden onderworpen aan extreem geweld," zegt Alida Serracchieri, Medical Team Leader aan boord van de Geo Barents. In Libië worden mensen op de vlucht opgesloten in onveilige en onhygiënische omstandigheden in overvolle cellen, waar ze worden geslagen en gefolterd. Nagenoeg iedereen die we spraken zegt liever hun leven te riskeren op zee dan nog een dag langer in Libië te moeten blijven.

439 overlevenden op zoek naar een haven van ontscheping

Na weigering van de Maltese autoriteiten om deze mensen veilig te ontschepen, vragen we aan de Italiaanse autoriteiten om een veilige haven van ontscheping te vinden. De Geo Barents moet de 439 overlevenden dringend van boord laten gaan, zodat zij de hulp kunnen krijgen die zij nodig hebben.