Sociale media

  • NL
Open the menu

Ziekenhuis Artsen zonder Grenzen verwoest door luchtaanvallen in Sa'ada, Jemen



Luchtaanvallen door de coalitie onder leiding van Saoedi-Arabië op Noord-Jemen hebben maandagavond 26 oktober een door Artsen Zonder Grenzen ondersteund ziekenhuis verwoest.

Yemen, Haydan, 27 oktober 2015 ©  Miriam Czech
Yemen, Haydan, 27 oktober 2015 © Miriam Czech


2 uur lang gebombardeerd

Vanaf half elf 's avonds werd een Artsen Zonder Grenzen ziekenhuis in het Haydan district in de provincie Sa'ada meermalen gebombardeerd. Het ziekenhuispersoneel en 2 patiënten wisten te ontkomen voor de 2 uur aanhoudende luchtaanvallen. 1 medewerker raakte licht gewond bij het ontvluchten van het ziekenhuis. De verwoesting van het ziekenhuis betekent dat op zijn minst 200.000 mensen nu geen toegang hebben tot levensreddende medische zorg.

Overtreding humanitair recht

'Deze aanval geeft opnieuw aan dat de oorlog, waarbij elke dag bommen worden geworpen, wordt gevoerd zonder enige rekening te houden met het lot van de burgers,' aldus Hassan Boucenine, landencoördinator van Artsen Zonder Grenzen in Jemen. Het bombarderen van burgers en ziekenhuis is een overtreding van het internationaal humanitair recht.

Artsen Zonder Grenzen eist dat de coalitie uitleg geeft over de omstandigheden rond de aanval op Haydan. Het was bekend waar het ziekenhuis lag: de GPS-coördinaten van het ziekenhuis werden regelmatig doorgegeven aan de coalitie onder leiding van Saoedi-Arabië, en op het dak van het ziekenhuis was het Artsen Zonder Grenzen logo geverfd.

Enige ziekenhuis in gebied

'Zelfs 12 uur na de luchtaanval zag ik nog rook boven het ziekenhuis opstijgen,' vertelt Miriam Czech, Artsen zonder Grenzen projectcoördinator in Sa'ada. 'De verpleegafdeling, de polikliniek, de kraamafdeling, het laboratorium en de spoedeisende hulpafdeling zijn allemaal verwoest. Het was het enige ziekenhuis in het gebied dat nog patiënten kon behandelen.' Artsen zonder Grenzen werkte sinds mei in het Haydan ziekenhuis. Rond 3.400 patiënten werden sinds mei behandeld. Per maand werden 200 oorlogsgewonden op de spoedeisende afdeling opgenomen.

'In Jemen heerst een totale oorlog, waarbij de bevolking die aan de verkeerde kant vastzit als legitiem doelwit wordt gezien,' vervolgt landencoördinator Hassan Boucenine. 'Markten, scholen, wegen, bruggen, vrachtwagens met voedsel, vluchtelingenkampen en medische voorzieningen worden gebombardeerd en verwoest. De eerste slachtoffers vallen onder de burgers.'

Hulp Artsen zonder Grenzen in Jemen

Artsen zonder Grenzen wil zo snel mogelijk een nieuwe medische voorziening opzetten, zodat de bevolking van Haydan weer medische zorg kan krijgen. Artsen zonder Grenzen gaat door met haar werk in het Al-Jumhori ziekenhuis, in Sa'ada-Stad. Hier behandelt het team elke week zo'n 250 mensen die met spoed medische hulp nodig hebben en begeleidt het 80 bevallingen. Artsen zonder Grenzen werkt in 8 gouvernaten in Jemen: Sana'a, Sa'ada, Aden, Taiz, Amran, Ad Dhale, Ibb en Haijah. Sinds de aanvang van de crisis in maart 2015 heeft Artsen zonder Grenzen ruim 15.500 oorlogsgewonden verzorgd.