Sociale media

Open the menu

19 doden bij aanval op door Artsen Zonder Grenzen ondersteund ziekenhuis in Jemen

Het door Artsen zonder Grenzen ondersteunde Abs-ziekenhuis in het gouvernement Hajjah in het noordwesten van Jemen werd op maandagmiddag 15 augustus geraakt bij een luchtaanval. Daarbij kwamen ten minste elf mensen om het leven en raakten minimaal negentien mensen gewond.

De explosie doodde negen mensen onmiddellijk, onder wie een medewerker van Artsen Zonder Grenzen. Twee patiënten stierven terwijl zij overgebracht werden naar een ander ziekenhuis.

Het Abs-ziekenhuis is deels verwoest. Alle andere patiënten en medewerkers zijn in veiligheid gebracht. De coördinaten van het ziekenhuis zijn regelmatig gedeeld met alle strijdende partijen, waaronder de door Saudi-Arabië geleide coalitie. De locatie van het ziekenhuis was bovendien alom bekend.

Het Abs-ziekenhuis in Noordwest-Jemen is deels verwoest door een luchtaanval. Elf mensen kwamen om het leven.
Het Abs-ziekenhuis in Noordwest-Jemen is deels verwoest door een luchtaanval. 14 mensen kwamen om het leven.

Aanvallen moeten stoppen

‘Dit is de vierde aanval op een medische voorziening van Artsen zonder Grenzen in de afgelopen 12 maanden, zegt noodhulpmanager Teresa Sancristóval. ‘We zien wederom de verwoestende gevolgen. Een volledig functionerend ziekenhuis vol met patiënten en hulpverleners wordt gebombardeerd gedurende een oorlog waarin geen enkel respect wordt getoond voor medische zorg en patiënten.

Recent riep de VN met een resolutie op om een einde te maken aan aanvallen op ziekenhuizen en internationaal humanitair recht te volgen. Niemand zorgt er echter voor dat de strijdende partijen in Jemen dat doen. Zonder acties zijn dergelijke publieke verklaringen zinloos voor de slachtoffers van deze aanvallen. Dat is onacceptabel.’

Woedend

Artsen Zonder Grenzen roept alle strijdende partijen, en in het bijzonder de door Saudi-Arabië geleide coalitie die verantwoordelijk is voor de aanval op 15 augustus, op om ervoor te zorgen dat er geen aanvallen meer op medische voorzieningen plaatsvinden.

‘Mensen in Jemen worden gedood en raken gewond terwijl ze zorg zoeken,’ vervolgt Sancristóval. ‘Het geweld treft burgers buitenproportioneel. We zijn woedend dat we opnieuw ons medeleven moeten betuigen met de families van onze collega en patiënten. Zij hadden veilig moeten zijn in ons ziekenhuis.’Veel patiënten

Artsen Zonder Grenzen ondersteunt het Abs-ziekenhuis juli 2015. Sindsdien zijn er 4.611 patiënten behandeld. De afgelopen weken zag het ziekenhuis een toename van gewonden, vooral door gevechten in het gebied. Op het moment van de luchtaanval waren er 23 patiënten op de afdeling chirurgie, 25 patiënten op de kraamafdeling – waaronder 13 pasgeboren baby’s – en 12 patiënten op de kinderafdeling.