Sociale media

  • NL
Open the menu

AZG eist antwoorden na aanvallen op ziekenhuizen in Jemen


De oorlog in Jemen wordt gevoerd zonder ook maar het minste respect voor het oorlogsrecht. De voorbije drie maanden werden al drie ziekenhuizen en een ambulance van Artsen Zonder Grenzen aangevallen.

“Aanvallen op ziekenhuizen worden steeds vaker geminimaliseerd en afgedaan als ‘foutjes’,” zegt Raquel Ayora, directeur Operaties van Artsen Zonder Grenzen. “Vorige week zei Groot-Brittannië dat Saudi-Arabië het oorlogsrecht in Jemen niet moedwillig mag schenden. Dat impliceert dat het aanvaardbaar is als je een ziekenhuis per ongeluk bombardeert. Die logica is stuitend en onverantwoord.”

De hulpverlening van Artsen Zonder Grenzen is op drie maand tijd vier keer rechtstreeks aangevallen in Jemen.

Voor geen enkele van deze aanvallen is er ooit officieel een uitleg geweest.

Artsen Zonder Grenzen heeft daarom besloten om een onderzoek door een internationale onafhankelijke commissie te vragen (International Humanitarian Fact Finding Commission, IHFFC) naar de aanval op het ziekenhuis in Shiara. Voor de aanval op haar ziekenhuis in Kunduz, in Afghanistan, vroeg Artsen Zonder Grenzen vorig jaar al eens een onderzoek door de IHFFC. Daarvoor is het nog steeds wachten op een officieel antwoord van de Amerikaanse overheid.

“In Jemen zijn we op drie maanden tijd vier keer gebombardeerd,” zegt Joanne Liu, internationaal voorzitter van Artsen Zonder Grenzen. “En hoeveel andere ziekenhuizen in Jemen, of andere conflictzones, worden er aangevallen zonder dat dat ooit het nieuws haalt? We weigeren deze nieuwe trend, van aanvallen waarover nooit verantwoording wordt afgelegd, te aanvaarden. We hebben dringend waterdichte garanties nodig van alle oorlogvoerende partijen dat ziekenhuizen nooit een doelwit kunnen zijn.”

Artsen Zonder Grenzen werkt in zeven gouvernementen. Sinds het begin van het conflict in maart 2015 behandelden medische teams meer dan 20.000 oorlogsgewonden, in 11 ziekenhuizen. 18 andere medische centra krijgen ondersteuning van Artsen Zonder Grenzen.