Sociale media

  • NL
Open the menu

Weer vijf hongerdoden in Madaya ondanks hulpkonvooien


Dokters die ondersteuning krijgen van Artsen Zonder Grenzen in de belegerde Syrische stad Madaya bevestigen dat opnieuw vijf inwoners van honger gestorven zijn, sinds het internationaal hulpkonvooi op 11 januari toekwam. Artsen Zonder Grenzen roept opnieuw op om zieke en ondervoede patiënten in kritieke toestand onmiddellijk te evacueren.


In december stierven 23 patiënten van de honger in Madaya. Zondag 10 januari stierven er nog eens vijf, en maandag 11 januari nog eens twee, terwijl het hulpkonvooi onderweg was. De nieuwe stergevallen brengen de teller op 35 hongerdoden onder de patiënten van de dokters die Artsen Zonder Grenzen ondersteunt.

“Dit is schokkend. Patiënten blijven sterven, ondanks de aankomst van twee grote, internationale hulpkonvooien,” zegt Brice de le Vingne, directeur operaties van Artsen Zonder Grenzen. “Sommige andere patiënten overleven misschien geen dag meer. De patiënten die er het slechtst aan toe zijn moeten onmiddellijk geëvacueerd worden. Het is moeilijk te begrijpen waarom patiënten die op de grens van leven en dood zweven nog niet geëvacueerd zijn. De oorlogvoerende partijen en de organisaties van de hulpkonvooien moeten alles in het werk stellen om die evacuaties uit te voeren. Het gaat hier om het direct redden van mensenlevens.”

De door Artsen Zonder Grenzen gesteunde dokters hebben een lijst opgesteld met achttien patiënten die wellicht zullen sterven als ze niet onmiddellijk geëvacueerd worden. Een groter aantal zal de komende dagen ook geëvacueerd moeten worden, of zeer gespecialiseerde verzorging voor ondervoedingsverschijnselen krijgen.

Ernstig ondervoede patiënten medisch zorg toedienen is technisch complex. Hen gewoon therapeutische voeding geven kan oedemen veroorzaken. De patiënten die er het slechtst aan toe zijn moeten verzorgd worden in een ziekenhuis met personeel dat over de nodige expertise en de nodige medische apparatuur beschikt. Daarnaast stelt Artsen Zonder Grenzen dat ook alle zwangere vrouwen en moeders die borstvoeding geven geëvacueerd moeten worden uit Madaya.

“We luiden de alarmbel: sommige patiënten zullen sterven als ze niet onmiddellijk geëvacueerd worden,” zegt Brice de le Vingne. “Die evacuatie moet nu de absolute prioriteit zijn. En daarna zal er ook naar andere dringende medische hulp geboden moeten worden.”