Sociale media

  • NL
Open the menu

Verhaal uit Jemen: 140 bommen in één dag


In de nacht van 8 op 9 mei werd de Jemenitische stad Sa’ada hevig gebombardeerd door een coalitie onder de leiding van Saoedi-Arabië. Een Artsen zonder Grenzen team werkte de hele nacht door.

Bombardementen in Sana'a op 8 mei © Thomas Glass/ICRC
Bombardementen in Sana'a op 8 mei © Thomas Glass/ICRC

Vannacht waren er 7 vrouwen die aan het bevallen waren

Op vrijdagavond waarschuwde de coalitie de bevolking dat zij de stad en omgeving onmiddellijk moest verlaten omdat de hele provincie, in het noorden van Jemen, een militair doelwit zou worden. Teresa Sancristóval, noodhulpcoördinator van Artsen zonder Grenzen, en het team werkte de hele nacht door in het Al Gumhury ziekenhuis in Sa’ada, waar zij samenwerken met de Jemenitische medische staf. Zij vertelt. 

Intens

De bombardementen waren enorm intens, meer dan 20 bommen hebben verschillende gebouwen in de stad geraakt. Ze zeggen dat er in één dag wel 140 bommen op de stad zijn geworpen. En de stad is al grotendeels verwoest tijdens de gevechten van de afgelopen weken.

Geen brandstof of stroom

Vanwege de blokkade is er nauwelijks brandstof. Sommige mensen wisten de stad per vrachtwagen te verlaten. Anderen zijn te voet gevlucht. De stad is een stuk leger, maar veel mensen waren zich niet bewust van het evacuatiebevel. Er is geen stroom, de telefoonlijnen werken niet meer en gisteren stormde het ook nog eens hevig…

Bevallen

Vannacht waren er 7 vrouwen die aan het bevallen waren, 5 daarvan hebben het ziekenhuis verlaten uit angst voor de hevige luchtaanval. Mensen brachten ernstig gewonden naar ons ziekenhuis voor hulp. Het merendeel van de staf werkt en leeft in het ziekenhuis.

Bang

De achterblijvers zijn erg bang en ongerust. De markt, alle opslagcentra en overheidsgebouwen zijn verwoest en het zijn de burgers die lijden onder de gevolgen van dit geweld.