Sociale media

  • NL
Open the menu

Veel burgerslachtoffers bij geweld in Jemen


De toename van het geweld in het zuiden van Jemen heeft veel slachtoffers gemaakt onder de burgers. In het ziekenhuis van Aden verzorgden teams van Artsen Zonder Grenzen acht zwaargewonden en in het ziekenhuis van Lawdar nog eens 43 gewonden.


Sinds zaterdag ziet Artsen Zonder Grenzen een stijging van het aantal patiënten in de ziekenhuizen van Jaar, Ladwar en Aden, na een nieuwe golf van geweld in de streek van de steden Zinjibar en Lawdar. Artsen Zonder Grenzen is bezorgd om het lot van bevolking, die lijdt onder bombardementen, en vraagt alle strijdende partijen om burgers te sparen en de neutraliteit van medische hulpverlening te respecteren.

In Jaar is een medisch centrum geïmproviseerd in een postkantoor. Het personeel van het ministerie van Gezondheid, dat ondersteuning krijgt van Artsen Zonder Grenzen, verleent er basisgezondheidszorg. Maar de laatste dagen is het onmogelijk geworden om zwaargewonden te vervoeren, medische voorraden te verdelen en in contact te blijven met de belangrijke havenstad Aden, waar Artsen Zonder Grenzen chirurgische ingrepen kan uitvoeren.

Het precieze aantal patiënten dat behandeld werd als gevolg van de gevechten is nog niet bekend. Onze teams hebben vier zwaargewonden overgebracht naar Al Hosn en acht anderen naar Aden. Allemaal waren ze ernstig verwond geraakt bij een bomexplosie. Sinds vorige zaterdag zijn in het ziekenhuis van Lawdar 43 patiënten behandeld. Maar zij kunnen niet correct doorverwezen worden, door de wegblokkades.

Er werden al 3000 patiënten behandeld in het hospitaal van Jaar en meer dan 1500 op de spoeddienst van Lawdar sinds januari, toen Artsen Zonder Grenzen beide instelling begon te ondersteunen. Meer dan 200 dringende gevallen werden naar Aden doorverwezen. Meer dan een derde van de patiënten leed aan verwondingen als gevolg van het geweld; de overgrote meerderheid van hen zijn burgers.