Sociale media

Open the menu

Teams weer aan de slag in Idomeni na nacht vol geweld

Op woensdag 18 mei barstte er geweld los in het vluchtelingenkamp van Idomeni, aan de grens tussen Griekenland en Macedonië. Het geweld dwong de teams van Artsen Zonder Grenzen het lokale veldhospitaal te evacueren.

"Het was een wanhopige situatie. Toen het traangas ons hospitaal binnendrong, hebben we onze patiënten geëvacueerd naar de rand van het kamp," vertelt Cristian Reynders, coördinator van Artsen Zonder Grenzen in Idomeni. "Er waren vijf kinderen bij, en sommige patiënten moesten gedragen worden. Toen het kalmer werd, konden we terugkeren en water uitdelen."

Het kamp in Idomeni, waar zes- tot negenduizend mensen vastzitten. De helft van hen zijn kinderen. ©  Guillaume Binet 

Maar vervolgens liep de spanning weer op, en stuurde de Griekse politie versterkingen. Honderden mensen, waaronder vrouwen en kinderen, vluchtten het kamp uit. Op dat moment kon Artsen Zonder Grenzen niet anders dan ook haar medewerkers evacueren, omwille van de veiligheid.

"Ik zag honderden vrouwen en kinderen vluchten. Ik heb die nacht niet geslapen. Het was verschrikkelijk te moeten beslissen om die mensen, die zo hard hulp nodig hebben, achter te laten," zegt Cristian Reynders.

"De beleidsmaker laten deze mensen helemaal in de steek. Ze zitten hier vast, in onmenselijke omstandigheden. De situatie wordt met de dag hopelozer. Deze vluchtelingen kunnen geen gebruik maken van de procedures voor asiel, relocatie, of familiehereniging. Er wordt hen geen menswaardig alternatief geboden. Idomeni is het symbool van de onmenselijke migratiepolitiek van de Europese Unie."

Op donderdag 19 juni kon Artsen Zonder Grenzen weer aan de slag in het kamp van Idomeni. Alle medische en niet-medische activiteiten zijn hervat.