Sociale media

  • NL
Open the menu

Syrië: gevechten en bombardementen zorgen voor onhoudbare humanitaire situatie ten noorden van Aleppo


Een intensivering van gevechten en bombardementen in het district Azaz in Noord-Syrië brengt de medische activiteiten er in gevaar. Het toegenomen geweld in de afgelopen week dreigt zelfs alle humanitaire hulp aan ruim een half miljoen mensen lam te leggen. Artsen zonder Grenzen waarschuwt dat het mogelijk ook haar eigen ziekenhuis in de provincie Aleppo moet sluiten.

© Anna Surinyach - AZG
© Anna Surinyach - AZG

Bombardement steeds dichterbij

‘Met gevechten in het oosten en westen van het district Azaz en met bombardementen die steeds dichterbij ons ziekenhuis komen, wordt de situatie voor onze patiënten en hulpverleners onhoudbaar,’ zegt projectcoördinator Carlos Francisco. ‘De stroom aan patiënten neemt toe naarmate meer hulpposten in de regio hun deuren moeten sluiten. Vorig weekend moesten we helaas onze activiteiten inperken vanwege het geweld. De volgende stap wordt dat het ziekenhuis helemaal moeten sluiten.’

Weinig zorg in regio

Het ziekenhuis van Artsen zonder Grenzen in Azaz is een van de weinige nog functionerende medische voorzieningen in het gebied tussen Aleppo en de Turkse grens. Er wordt onder meer spoedeisende (chirurgische) zorg en moeder-en-kindzorg gegeven.

Onder vuur

De afgelopen maanden ligt de medische zorg in het noorden van Syrië hevig onder vuur. Recentelijk werden twee door Artsen zonder Grenzen ondersteunde ziekenhuizen – in Zafarana, in de provincie Homs, en in Erbin, vlakbij Damascus – geraakt bij luchtaanvallen. ‘Gezien de regelmaat waarmee ziekenhuizen aangevallen worden, maken we ons zeer zorgen om de veiligheid van onze patiënten en hulpverleners,’ zegt Francisco.

Humanitaire hulp afgesloten

De belangrijkste weg van de Turkse stad Kilis naar Oost-Aleppo, die een voorname bevoorradingsroute is, is bijna geheel afgesloten voor humanitaire hulp. ‘De afgelopen dagen zijn meerdere konvooien geraakt door bommen,’ zegt Francesco. ‘Donderdag werd een vrachtwagen met winterspullen voor families in Aleppo onder vuur genomen. Via deze route wordt voedsel, brandstof en humanitaire hulp naar ongeveer 600.000 mensen gebracht.’

Bescherming nodig

Artsen zonder Grenzen roept alle betrokken partijen bij het conflict opnieuw op om alles te doen wat nodig is om burgers en burgerstructuren, zoals ziekenhuizen, te beschermen. Zo moeten de aanvallen op ziekenhuizen stoppen en moeten basismiddelen zoals voedsel en water naar de mensen gebracht kunnen worden die dit nodig hebben om te overleven.