Sociale media

  • NL
Open the menu

Syrië: Dokters in de problemen door dagelijkse bombardementen in belegerde enclaves


In Syrië worden de belegerde delen van de buitenwijk Oost-Ghouta nabij Damascus al weken aan een stuk dagelijks gebombardeerd. De bombardementen gaan ondertussen gewoon door, met alle gevolgen van dien.

Archieffoto over spoedhulp in Syrië
Archieffoto over spoedhulp in Syrië


Dagelijkse bombardementen

Op donderdag 5 februari werden op één dag alleen al zestig inslagen geregistreerd in Oost-Ghouta. Daarbij werden twee ziekenhuizen geraakt en moesten patiënten en personeel geëvacueerd worden. Op 8 februari werd een verpleger gedood toen hij op weg was naar zijn werk. In de gezondheidscentra die Artsen Zonder Grenzen ondersteunt in de regio kregen honderden gewonden verzorging. De medische data worden nog verzameld tijdens onze dagelijkse contacten met deze ziekenhuizen om de situatie ter plaatse beter te begrijpen.

Op vrijdag 23 januari was er al een bombardement van een drukke markt waarbij 147 gewonden vielen. Zij kregen verzorging in zeven geïmproviseerde hospitalen die Artsen Zonder Grenzen ondersteunt in het gebied van Oost-Ghouta. De helft van de slachtoffers moest geopereerd worden. Twintig slachtoffers waren kinderen onder vijftien.

Patroon van buitensporig geweld

“De veiligheidssituatie in de belegerde gebieden nabij Damascus is er de laatste maand serieus op achteruit gegaan.”, zegt Bart Janssens, directeur operaties voor Artsen Zonder Grenzen. “De door ons ondersteunde ziekenhuizen kunnen met moeite alle patiënten opnemen en we worden overstelpt met  aanvragen naar medische voorraden. Het massale bombardement van 5 februari en de extreem dodelijke aanval van 23 januari zijn verschrikkelijk, maar het gaat helaas niet om alleenstaande gevallen. Ze maken deel uit van een patroon van buitensporig geweld, en dat maakt ons nog het meeste bang. We proberen vanuit de buurlanden Syrische dokters te ondersteunen die de slachtoffers van die aanvallen verzorgen en basis medische zorg bieden, maar de levenslijn om deze faciliteiten open te houden staat ernstig onder druk.”

Steun aan geïmproviseerde hospitalen en gezondheidscentra

Naast de vier medische structuren die Artsen Zonder Grenzen nog steeds zelf openhoudt in deze brutale oorlog in Syrië, heeft de organisatie een broodnodig steunprogramma opgericht voor de Syrische dokters die in meer dan 100 gezondheidscentra werken in heel het land. Het gaat om geïmproviseerde hospitalen en gezondheidscentra waar geen personeel van Artsen Zonder Grenzen aanwezig is. De organisatie helpt met materiële ondersteuning en traint de staf vanop afstand om te leren omgaan met de extreme medische noden. Deze steun concentreert zich steeds meer op de belegerde gebieden. De voorbije twee jaar was het team van Artsen Zonder Grenzen wekelijks, zelfs dagelijks, in contact met Syrische dokters die steeds wanhopiger worden.