Sociale media

  • NL
Open the menu

Syrië: chirurgische noodhulp voor slachtoffers conflict


Sinds eind juni biedt Artsen Zonder Grenzen noodhulp in Syrië. We helpen mensen die getroffen zijn door het voortslepende conflict. Met de hulp van enkele Syrische dokters hebben we in 6 dagen tijd een noodhospitaal ingericht in een leeg huis. Hier zijn al 300 mensen behandeld en 150 operaties uitgevoerd. Artsen Zonder Grenzen werkt zonder toestemming van de Syrische overheid.


© AZG/MSF. Syrie, 2012.
© AZG/MSF. Syrie, 2012.

Veel patiënten raakten gewond door tankaanvallen of bombardementen of hebben schotwonden. ‘Zware artillerie maakt veel slachtoffers, ook onder onschuldige burgers, zoals vrouwen en kinderen,’ zegt Kelly Dilworth, anesthesist voor Artsen Zonder Grenzen. ‘De gewonden hebben veel pijn als ze hier aankomen. Sommige mensen moeten ook lang reizen om ons te bereiken, soms wel 150 kilometer, en krijgen daardoor complicaties of arriveren zelfs zo laat dat hulp niet meer baat.’

Het is niet zeker hoe lang we in Syrië kunnen werken. Artsen Zonder Grenzen werkt zonder toestemming van de Syrische overheid. Daarnaast wordt ons werk bemoeilijkt door het alom aanwezige geweld en is het lastig (medische) voorraden naar het ziekenhuis te krijgen. Gewonden kunnen ons ziekenhuis ook niet altijd bereiken. De hulp die we bieden in ons ziekenhuis is echter levensreddend voor de mensen die daar wel in slagen.

Naast ons werk in het ziekenhuis ondersteunt Artsen Zonder Grenzen doktersnetwerken en veldhospitalen in Syrië met medicijnen en andere medische benodigdheden. Ook geven wij medische zorg aan Syrische vluchtelingen in buurlanden Jordanië, Irak en Libanon.