Sociale media

  • NL
Open the menu

Syrië: Artsen Zonder Grenzen verzorgt zware brandwonden



Het team van Artsen Zonder Grenzen dat in het ziekenhuis in het noorden van Syrië werkt heeft geleerd zich snel aan te passen. Nu de frontlijn is opgeschoven, verder weg van het ziekenhuis, is de toestroom van patiënten verminderd. Maar het aantal patiënten met brandwonden is wel sterk gestegen.

Pose d'une attelle dans une main brûlée © Ricardo Fernandez Sanchez/MSF
Pose d'une attelle dans une main brûlée © Ricardo Fernandez Sanchez/MSF

Tijdens de winter moesten veel families het stellen met primitieve kachels als verwarming. Daar gebeurden veel ongelukken mee. “Elke week komen er meerdere mensen met brandwonden toe”, zegt Anne-Marie Pegg, spoedarts voor Artsen Zonder Grenzen. “Hun handen en gezicht zijn er altijd het ergst aan toe.”

Wanneer iemand met zware brandwonden aankomt op de spoedafdeling, moet er eerst iets aan de pijn gedaan worden, want de pijn van brandwonden is afschuwelijk. Dan kan de patiënt een infuus krijgen om weer vocht op te nemen.

Steriele compressen

De wonden en de dode huid moeten verzorgd worden, want ze kunnen ontsteken, en dan moet er verband aangebracht worden. Maar dat kan alleen in een operatiezaal, onder narcose. De chirurg brengt dan steriele compressen aan met een antibacteriële crème. Zo kunnen de verbanden na enkele dagen vervangen worden zonder dat de huid losgetrokken wordt.

De kinesist helpt vaak in de procedure. Hij kan bijvoorbeeld de knie spalken, zodat die gestrekt blijft. Wanneer de huid zich samentrekt en littekenweefsel vormt, kan dat de positie van het lichaamsdeel veranderen. En wanneer het lichaam geneest in een foute positie, dan kan dat leiden tot een verlies aan mobiliteit. “Om brandwonden op de handpalm te verzorgen, leg ik bijvoorbeeld een rolletje in het midden van de handpalm, zodat de hand een functionele positie aanneemt. Dat is nodig om de hand nadien te kunnen gebruiken”, zegt Richardo, de kinesist van het team.

Een speciaal masker voor het gezicht

Een gezicht behandelen is complexer. Er is een speciaal masker nodig om te voorkomen dat de huis samentrekt en om de gelaatstrekken te bewaren. “Eerst leg ik steriele compressen op het gezicht en dan maak ik mal met een thermovorm, die de verbrande gebieden benadrukt. Met die mal maak ik dan een gipsen masker, met gaten voor ogen, neusgaten en mond. Met dat gipsmasker maak ik dan nog een ander masker, opnieuw met een thermovorm. Dat masker wordt dan uiteindelijk op het gezicht geplaatst, opnieuw onder narcose.”

Het masker wordt aangepast naarmate de littekenvorming vordert. “Wanneer de zwelling in het gezicht afneemt, moet je de wangen en de kin bijwerken om de gelaatstrekken te herstellen.”

Een eiwitrijk dieet

Om brandwonden te verzorgen, moeten er heel strikte regels voor hygiëne gevolgd worden, omdat de wonden makkelijk kunnen infecteren. Maar de patiënten hebben ook twee keer zoveel voedsel nodig als normaal. “Ze hebben veel eiwitten nodig,” zegt Peggy. “Als de kinderen taart willen, geven we hen graag taart. Ze mogen eten wat ze maar willen. Goed eten is cruciaal om goed te genezen.”

Maar dat volstaat niet altijd. Een chirurg moet soms huidtransplantaties uitvoeren en het genezen duurt erg lang. En wanneer een patiënt die ernstig verbrand was meer naar huis mag, moet hij toch nog om de drie dagen terugkomen om de verbanden te laten verversen en voor kinesitherapie.

Maar het einde van de winter is in zicht. Tussen januari en maart verzorgde ons team 85 mensen met zware brandwonden. Hopelijk zal dat aantal de komende maanden veel lager liggen.