Sociale media

  • NL
Open the menu

Syrië: Aanval met chloor op dorp in Noord-Syrië


Volgens rapporten van Syrische dokters die in de regio werken en die contact hadden met Artsen Zonder Grenzen, zijn bij een aanval met chloor in het Noord-Westen van Syrië op 16 maart zes doden gevallen en zeventig mensen vergiftigd. Er werden helikopters gezien die vaten losten waarbij een verstikkend gas vrijkwam toen ze de grond raakten. De aanval gebeurde rond de stad Sarmin die onder controle staat van de rebellen in de regio van Idlib.

De slachtoffers kregen zuurstof en een behandeling om hun longen te verwijden© MSF
De slachtoffers van de aanval hadden ernstig te leiden en een aantal waren aan het stikken. © MSF
De slachtoffers kregen zuurstof en een behandeling om hun longen te verwijden © MSF
De slachtoffers van de aanval hadden ernstig te leiden en een aantal waren aan het stikken. © MSF
De slachtoffers kregen zuurstof en een behandeling om hun longen te verwijden © MSF

Artsen Zonder Grenzen ondersteunt het ziekenhuis van Sarmin waar de gewonden behandeld werden, en kreeg rapporten over de doden en de gewonden. “De aanval met chloor op een dorp en zijn inwoners toont nogmaals aan dat het Syrische conflict geen limieten kent.”, zegt Dr. Mego Terzian, voorzitter van Artsen Zonder Grenzen.

“We zagen mensen uit een naburig dorp toekomen in het hospitaal.”, zegt Dr T., directeur van het Sarmin-ziekenhuis. “Er was een familie bij met drie jonge kinderen en hun ouders. Ze waren er heel erg aan toe en stervende. De ouders konden nog spreken maar konden moeilijk ademen.” De voltallige familie stierf in het hospitaal, de grootmoeder van de kinderen was al dood door verstikking voor ze medische bijstand kon krijgen.

De gebeurtenissen en de symptomen zoals beschreven door de medische staf van het ziekenhuis laten geen twijfel bestaan over vergiftiging door chloor.De gebeurtenissen en de symptomen zoals beschreven door de medische staf van het hospitaal laten geen twijfel bestaan over vergiftiging door chloor. Er waren geen symptomen die consistent zijn met andere toxische producten.

“Het was donker dus konden we geen welbepaalde kleur zien in de lucht.”, zegt de directeur van het ziekenhuis. “Maar de lucht rook naar kuisproduct en hun kleren hadden de typische geur van chloor.”

De slachtoffers van de aanval hadden ernstig te lijden en een aantal waren aan het stikken. “Twintig patiënten waren er ernstig aan toe, waren rusteloos, hadden bloed in hun mond en uitslag op de huid”, zegt een andere dokter van het ziekenhuis. Het personeel behandelde zeventig slachtoffers: de inwoners van een naburig dorp die als eerste bestookt werden met bomvaten, de inwoners van Sarmin die later op de nacht aangevallen werden, en de eerste hulpverleners van het Syrische “Civil Defence” die geraakt werden toen ze de eerste zorgen toedienden.

De slachtoffers kregen zuurstof en een behandeling om hun longen te verwijden en de pijn van hun brandwonden te verlichten.

Het ziekenhuis in Sarmin is een van de medische structuren in het ontoegankelijke conflict die Artsen Zonder Grenzen ondersteunt. De organisatie schenkt geneesmiddelen en medische voorraden aan nog werkende gezondheidscentra.

Artsen Zonder Grenzen heeft zes medische structuren in Syrië en ondersteunt rechtstreeks meer dan 100 ziekenhuizen, gezondheidsposten en veldhospitalen. Artsen Zonder Grenzen verzorgt ook patiënten die uit Syrië gevlucht zijn naar Jordanië, Libanon en Irak.